Πολιτική
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 20:25

Διαβουλεύσεις εν όψει προγραμματικών - τρόικας

«Ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση» για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έγινε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο πλαίσιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πρωθυπουργική οικία. «Πολύ δύσκολη» διαπραγμάτευση με την τρόικα «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο.

«Ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση» για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έγινε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο πλαίσιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πρωθυπουργική οικία. Όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου μετά το πέρας της συνάντησης, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή. Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ακόμη ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης συσκέπτονταν από τις 18.00, ενώ από τις 16.00 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε περάσει το κατώφλι της πρωθυπουργικής οικίας. Είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα -ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί την Πέμπτη μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου- με αντικείμενο το συντονισμό των συναντήσεων με τα στελέχη της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει έναν «πειστικό» σχεδιασμό προώθησης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις. Ετσι αφού ξεπεραστεί ο σκόπελος της τρίμηνης καθυστέρησης στην υλοποίηση του μνημονίου σε βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζεται η ελπίδα ότι μετά θα ανοίξει η συζήτηση όσον αφορά στην επιμήκυνση του προγράμματος, στη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων και στο επιτόκιο.

Σε πρώτη φάση, πάντως, στόχος των δανειστών θα είναι η καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης, ο απολογισμός των ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και η κατάρτιση της λίστας εκκρεμοτήτων. Το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας θα επικεντρωθεί στη συλλογή στοιχείων και στην αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή, η οποία θα έχει ως στόχο την αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Από την πρώτη αξιολόγηση της τρόικας θα κριθεί και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν επί τάπητος οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο. Η βασική θέση που διατυπώθηκε στη σύσκεψη, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά-σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαιναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Εάν με μία άλλη "συνταγή" πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη "συνταγή"», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έδωσε λίγες διευκρινίσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης. «Αυτή τη στιγμή είναι ώριμο το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και πιστεύουμε και η αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση είναι κάτι που έχουμε τα στατιστικά στοιχεία ν’ αποδείξουμε ότι πρέπει ν’ αλλάξει, γιατί φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» σημείωσε μιλώντας στο ρ/σ Flash. Πρόσθεσε «πρέπει να μετασχηματιστεί ο δημόσιος τομέας και αυτό είναι κάτι που πέραν των προβλέψεων που υπάρχουνε στη δανειακή σύμβαση, ήτανε κάτι που το είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία». Ανέφερε, όμως, ότι δε σημαίνει ότι θα μπουν οπωσδήποτε λουκέτα και φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ είπε «αν δεν αποκρατικοποιηθεί, αν δεν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, τότε θα κλείσει».

Σημείωσε, σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «η πορεία των τριών αφορά τους στόχους με ορίζοντα τετραετίας. Δεν θα τεθούν όλα τα θέματα αυτά, που περιέχονται στη συμφωνία των τριών. Δεν θα τεθούν απευθείας στην διαβούλευση με τους εταίρους μας, θα τίθενται κατά σειρά ωριμότητας, όταν είναι ώριμο το καθένα και θα είναι ευκολότερη η επίτευξη των στόχων μας». Αναφερόμενος στην επιστολή Σαμαρά στους Ευρωπαίους ηγέτες, ανέφερε «ήταν σαφής και έλεγε ότι ναι θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους, διότι ναι θέλουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θέλουμε μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία. Αυτά είναι δικοί μας στόχοι, θα έπρεπε να είναι δικοί μας στόχοι και πέραν συμφωνιών και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς λέει κιόλας ότι είναι ιδιοκτησία της Ελλάδας το πρόγραμμα αυτό. Ιδιοκτησία σημαίνει ότι την ευθύνη της συνταγής την έχει η Ελλάδα. Εάν δείξουμε ότι πετυχαίνουμε τους στόχους μας με άλλη συνταγή, τότε είναι δικαίωμά μας και μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας, αλλά, σημειωτέον, θα πρέπει να δείξουμε την καλή μας πίστη, θα πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε ν’ αλλάξουμε».

Παράλληλα, ήδη στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και οι αποκρατικοποιήσεις των λιμένων μέσω παραχωρήσεων.

Συζητήθηκε επίσης η ενδυνάμωση των δομών του Υπουργείου προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας έργων και δράσεων για την χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, το ταμείο των εξωτερικών συνόρων, κ.λπ. Αναφορά έγινε επίσης σε θέματα νησιωτικής πολιτικής, στην εθνική στρατηγική και στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των λιμένων, στη δυναμική ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο θέμα της ανεργίας, στα προβλήματα του κλάδου της ακτοπλοΐας και στη ναυτική εκπαίδευση.

Σύντομα, εξάλλλου, αναμένεται να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας, από τεχνοκράτες του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Task Force, που θα εμβαθύνουν το πλαίσιο συνεργασίας.

Εκταμιεύθηκε το 1 δισ. της δόσης του Μαΐου

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι εκταμιεύθηκε το 1 δισ. ευρώ που υπολειπόταν από τη δόση του Μαΐου. «Πήραμε το 1 δισ. και δώσαμε τα 450 εκατ. στο EFSF», είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η αποδέσμευση έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως είχαν προαναγγείλει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση του Ιουνίου φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το EFSF, ενώ θα ακολουθεί η δόση του Αυγούστου ύψους 4,9 δισ. ευρώ από το EFSF και το ΔΝΤ. Από την πλευρά της φυσικά η Ελλάδα έχει την υποχρέωση για την καταβολή δόσης 900 εκατ. ευρώ ως δόση προς τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (στο τέλος Ιουλίου), την αποπληρωμή τόκων τον Ιούλιο και την πληρωμή στο άρτιο ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,1 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου. Το Σεπτέμβριο ακολουθεί νέα δόση 4,9 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης προσέρχεται στις συναντήσεις με την τρόικα εξοπλισμένη με το προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο διαμόρφωσαν ομόφωνα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί». Το πλαίσιο αυτό, διευκρινίζει, περιλαμβάνει τα σημεία αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, μέτρα πολιτικής για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, τονίζει πως στη αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης πρέπει να ενταχθεί η εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης και των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.

Καταλήγοντας επισημαίνει πως «αυτή την ώρα είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους και τους δανειστές, ενόσω διαρκεί η διαδικασία αποτύπωσης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και, εν συνεχεία, στη διάρκεια της αναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο».

«Η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα του ελληνικού λαού», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζει ακόμη ότι «η περίφημη "διαπραγμάτευση" της κυβέρνησης παραπέμπεται για... μετά την εφαρμογή των ακραίων μέτρων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σε συνέπεια με την επιστολή Σαμαρά και σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης».

«Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με νέους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό για επίσπευση της εφαρμογής του μνημονίου, για ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους και ένα νέο φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης και νέων πιο σκληρών μέτρων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Η συνέχιση, όμως, της ίδιας πολιτικής είναι αδιέξοδη και καταστροφική για το λαό και τη χώρα και η μόνη προοπτική ελπίδας και ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και ένα σχέδιο ανάπτυξης, στήριξης της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, και οικοδόμησης μιας νέας στρατηγικής για την Ευρώπη», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΛΑΟΣ όμως σε ανάλογο κλίμα σε ανακοίνωσή του διαπιστώνει πως «οι Τροϊκανοί φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πολιτικό σύστημα της χώρας». Παράλληλα όμως επικρίνει και την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «δυστυχώς από ό,τι φαίνεται ούτε η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται το πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα». Καταλήγοντας, δεν βλέπει «καμία ελπίδα για καλυτέρευση των όρων, των απαιτήσεων των δανειστών-δυναστών μας».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν κάλεσε την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος αντί να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου.

Ο Γερμανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203737 .

Την αισιοδοξία του ότι το προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα επιτύχει θετικούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, εξέφρασε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203884 .

Εν τω μεταξύ, τους ισχυρισμούς που θέλουν την ΕΕ να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σκληρότερα από την Ιταλία και την Ισπανία απέρριψε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, παραπέμποντας στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2203702 .