Πολιτική
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 15:33

«Κλειδώνει» το πλαίσιο των προγραμματικών

Συνάντηση με αντικείμενο την οριστικοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Βουλή, είχαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Συνάντηση με αντικείμενο την οριστικοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων είχαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή στη Βουλή και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων συζήτησαν οι κ.κ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ. Η συζήτηση των τριών θα συνεχιστεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να συνταχθεί το κείμενο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, μεταξύ των τριών πλευρών υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, όπως και οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος φαίνεται πως δεν θα τεθούν άμεσα και παραπέμπονται να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013. Ως άμεση όμως δέσμευση της κυβέρνησης αναλαμβάνεται η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές.

Σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, θα διατυπωθεί, μεταξύ άλλων, το αίτημα να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και δύσκολά μπορούν να αποπληρωθούν άμεσα.

Όσον αφορά τη δέσμευση να απολυθούν 15.000 από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τρία κόμματα δεν το αποδέχονται γιατί δεν θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και, όπως λέγεται, στέλνει λάθος μήνυμα αυξάνοντας την ανεργία. Αντιπροτείνεται η κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και για τους υπαλλήλους ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας και μετατάξεις έπειτα από αξιολόγηση. Ομοθυμία υπάρχει και όσον αφορά το να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από τη ΔΗΜΑΡ, σε διακομματική επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, παραπέμπεται το θέμα της προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου για απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχιση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα. Αυτό συμφώνησαν, όπως αναφέρουν οι πηγές της ΔΗΜΑΡ, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ ΔΗΜΑΡ).

Νωρίτερα, αναφερόμενος στις αποφάσεις των τριών κομμάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τεθεί το θέμα της εφεδρείας και ότι προκρίνεται η λύση των μετατάξεων.

Όπως είπε, γίνεται η τελική επεξεργασία στη βάση του κειμένου προγραμματικής συμφωνίας. «Γίνεται, κυρίως, αυτήν τη στιγμή, η τελική εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων. Δηλαδή το τι θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός -η μεταφορά των όσων έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα κι υπάρχουν στο οκτασέλιδο κείμενο- να εξειδικευτεί ανά υπουργείο, ανά τομέα», εξήγησε.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τεχνικά κλιμάκια της οποίας άρχισαν από εχθές τους ελέγχους στα υπουργεία για την εξέταση της πορείας υλοποίησης των επιμέρους τομέων της οικονομίας.

Αύριο Πέμπτη στις 13.00 ο Πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συναντηθούν νωρίτερα και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Θα προηγηθεί η ορκωμοσία του κ. Στουρνάρα στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μαζί του θα ορκιστεί ως υφυπουργός Εξωτερικών ο Κώστας Τσιάρας, ο οποίος θα ειδικεύεται σε θέματα απόδημου ελληνισμού, και ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ακόμη η τρόικα θα επισκεφτεί την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης όπου θα συναντηθεί με τους γενικούς γραμματείς Νικόλα Κανελλόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής θα είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δ. Παπαδημούλης: Εγκαταλείπουν την επαναδιαπραγμάτευση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δ. Παπαδημούλης, κατηγορώντας την ότι «εγκαταλείπει την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με βούλα Σαμαρά».

Μιλώντας στο «Ράδιο 9», ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «ταφόπλακα» στην υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση την επιστολή του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, αφού, όπως είπε, έχει ως κεντρική φράση της το οικονομικό πρόγραμμα, δηλαδή το δεύτερο Μνημόνιο. Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει «μετάθεση του ζητήματος στο μέλλον» και «πάγωμα» του αιτήματος σε βάθος τετραετίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε παράλληλα στην ελληνική κυβέρνηση «αφωνία» κατά τη Σύνοδο Κορυφής. «Αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι θα ζητήσει μετά από μερικές εβδομάδες ή και μήνες την ίση μεταχείριση με Ισπανία-Ιταλία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε ο έλληνας φορολογούμενος να απαλλαγεί από ένα επιπλέον χρέος 50 δισ. ευρώ, έπρεπε να είχε ζητηθεί ήδη στη Σύνοδο Κορυφής από τον Κ. Παπούλια», σημείωσε. «Το ότι δε ζητήθηκε είναι ένα μεγάλο λάθος και δείχνει μια διαπραγμάτευση που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε», συμπλήρωσε.

Επιστολή ΓΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, την άμεση λήψη μέτρων υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας περί αναθεώρησης και τροποποίησης των όρων της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων ζητεί η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2205143 .

Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων του ρόλου του ΟΜΕΔ αλλά και της δημιουργίας φορέα που θα αντικαταστήσει τον κοινωνικό ρόλο της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ακόμη την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την νομοθετική αποκατάσταση όλων των αδικιών εις βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας.