«Φρένο» μπαίνει στην καταβολή του μετεκλογικού επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο της Βουλής, που είχε εγκρίνει με απόφασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. «Όχι» σε κρατικό αυτοκίνητο είπε το 10% των βουλευτών.
«Φρένο» μπαίνει στην καταβολή του μετεκλογικού επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο της Βουλής, που είχε εγκρίνει με απόφασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. Μετά το σάλο που προκάλεσε η γνωστοποίηση της απόφασής, στο θέμα παρενέβη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε από το νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εξευρεθεί τρόπος ώστε να μη χορηγηθεί το επίδομα. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι σε περίοδο περικοπών, είναι πρόκληση για τους πολίτες να δοθεί οποιοδήποτε επίδομα στους υπαλλήλους του κοινοβουλίου. Την ίδια πρόθεση είχε εκφράσει νωρίτερα και ο κ. Μεϊμαράκης, μέσω συνεργατών του. Κύκλοι του τέως προέδρου της Βουλής, σημείωναν ότι εάν ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι (ο κ. Πολύδωρας) έκανε λάθος τότε ας ακυρώσει την απόφαση.
Νωρίτερα, ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει πως οι υπάλληλοι της Βουλής δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε, αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ενέκρινε 1000 ευρώ, λόγω της οικονομικής συγκρυρίας.
Όπως έγινε γνωστό, το επίδομα είχαν ζητήσει οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Βουλής, επισημαίνοντας πως καταβάλλεται «εθιμικώ δικαίω» μετά τις εκλογές, αρχής γενομένης από το 2004, με απόφαση της τότε προέδρου της Βουλής 'Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη. Αν και η Βουλή πριν τις εκλογές, ως γνωστό, κλείνει, το σκεπτικό για την καταβολή του επιδόματος είναι πως οι υπάλληλοι έχουν φόρτο εργασίας μετά τις εκλογές.
Η απόφαση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε αντιδράσεις. Απαράδεκτη τη χαρακτήρισε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Απαράδεκτο το επίδομα των υπαλλήλων της Βουλής... 2.000 για να κάθονται...» γράφει.
Το 10% των βουλευτών είπε «όχι» σε κρατικό αυτοκίνητο
Την ίδια ώρα, περίπου ένας στους δέκα βουλευτές δήλωσαν ότι δεν θα παραλάβουν το αυτοκίνητο που τους παραχωρείται από τη Βουλή, αρνούμενοι να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού προνομίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, περίπου 25 με 30 βουλευτές, εκ των οποίων 11 νεοεκλεγέντες, έχουν «γυρίσει την πλάτη» στα κρατικά αυτοκίνητα.
Oπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραλάβουν τα αυτοκίνητα που τους παραχωρεί η Βουλή με τη μέθοδο leasing, με σκοπό να τα διαθέσουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκες. Κύκλοι πάντως της Βουλής τόνιζαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυτοκινήτου της Βουλής σε άλλο πρόσωπο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ