Το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο, επαναφέρουν στην επικαιρότητα οι Απόφοιτοι Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με την εν πλω ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν, στο δυτικό παράκτιο μέτωπο του Κόλπου της Θεσσαλονίκης.
Το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο, επαναφέρουν στην επικαιρότητα οι Απόφοιτοι Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με την εν πλω ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν, στο δυτικό παράκτιο μέτωπο του Κόλπου της Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες, μέλη και φίλοι, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, ενημερώθηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου «Κλειώ», το οποίο φιλοξένησε εξ ολοκλήρου την εκδήλωση, για τη σημερινή κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου, την οικολογική διάσταση, τις πηγές προβλημάτων, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης, προστασίας και αξιοποίησης, όλου του δυτικού κόλπου και της Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Αποφοίτων, κ. Νίκος Σπ. Φιλίππου, «σκοπός των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Απόφοιτοι Αμερικανικών Πανεπιστημίων, είναι η αξιοποίηση της κοινής εκπαιδευτικής κουλτούρας, με δραστηριότητες επιστημονικής κατεύθυνσης, πρακτικές προτάσεις και παρεμβάσεις σε επίκαιρα και προκλητικά ενδιαφέροντα θέματα.
Επιλέξαμε την εκδήλωση εν πλω, επειδή αυτή συνδυάζει το πλοίο, τον Θερμαϊκό Κόλπο, την Θεσσαλονίκη και την θάλασσα, για να αναδείξουμε έτσι περισσότερο τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, την ολοκληρωμένη διαχείριση, τα προβλήματα, τις δυστοκίες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν, για να αναπτυχθεί η πόλη από το θαλάσσιο μέτωπο της».
«Μέχρι τώρα, όλα τα αναπτυξιακά έργα γινόταν με κρατικά κονδύλια, που δεν υπάρχουν πια. Η πρόταση μας είναι, όπως σε όλα τα μέρη του κόσμου, τα έργα να υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης ή συμβάσεις αντιπαροχής και φυσικά από ένα φορέα. Το πιο χρήσιμο παράδειγμα για την περίπτωση του Θερμαϊκού και της Θεσσαλονίκης είναι η υλοποιηθείσα πλήρης και αξιοζήλευτη ανάπλαση όλης της πόλης και του νότιου τμήματος του λιμανιού της Βαρκελώνης, με δρόμους, γέφυρες και άλλα έργα, με την μέθοδο της παραχώρησης, χωρίς κρατικά χρήματα», τόνισε ο κ. Φιλίππου.
Στις αρμοδιότητες και το έργο που δρουν για την προστασία του Κόλπου σε έναν ενοποιημένο φορέα, αναφέρθηκε η Διευθύντρια της Προστασίας και Ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου -ΥΜΑΘ κα. Νικολέτα Τσικώτη. Όπως υπογράμμισε, 68 φορείς τις τελευταίες δεκαετίες ενοποιήθηκαν σε μια διεύθυνση και εργάζονται για την παρακολούθηση, μελέτη, καταγραφή, προστασία, λήψη αποφάσεων, προτάσεων και μέτρων για τον Κόλπο.
Τις πηγές που προκαλούν την ρύπανση και την υποβάθμιση του Θερμαϊκού απαρίθμησε ο καθηγητής του ΑΠΘ κι αντιπρόεδρος των Αποφοίτων κ. Γιώργος Ζαλίδης παρουσιάζοντας τα τεχνικά μέσα και την μεθοδολογία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο», προτείνοντας παράλληλα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην οικολογική αναβάθμιση.
«Η δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου δέχεται έντονες πιέσεις κυρίως από τα ποτάμια, τα ρέματα , τις ΒΙΠΕ Κιλκίς και Σίνδου, τα κατάλοιπα παλιών μονάδων, λύματα κτηνοτροφίας, κατάλοιπα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ρυπαντικά φορτία από τον βιολογικό καθαρισμό. Αναφερόμενος στις σημειακές πηγές ρύπανσης ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην συμμετοχή της ρύπανσης από την Τάφρο 66 της Ημαθίας, η οποία καταλήγει στον Αλιάκμονα.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο παρακολούθησης της δυτικής ακτής του Θερμαϊκού, το οποίο αποτυπώνει την σημερινή κατάστασή της όπως ειπώθηκε, χρησιμοποιήθηκαν δυο ρομποτικά συστήματα (ελικόπτερο και «πλάβα»)».
«Η σημασία της παράκτιας ζώνης είναι μεγάλη, γιατί αποτελεί σύστημα παραγωγής πολλαπλών πόρων, διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ανθρώπινες κοινωνίες με πολλαπλές χρήσεις για την επιβίωση, τις οικονομικές δραστηριότητες και την αναψυχή.
Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης μπορεί να περιγραφεί ως μια συνεχής συμμετοχική διαδικασία, για να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, να αποκαταστήσει τις υποβαθμισμένες περιοχές και να εφαρμόσει τις διαδικασίες βιώσιμης ανάπτυξης, με σφαιρική προοπτική, μακροπρόθεσμα οπτική γωνία και συμμετοχή όλων των φορέων» υπογράμμισε ο κ. Ζαλίδης.
Ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος, ήταν η παρέμβαση του περίφημου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα κ. Tom Chrisman, ειδικού σε ζητήματα υδάτινων πόρων, που αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Tampa των Η.Π.Α. και περιέγραψε με θετική προοπτική την δυνατότητα αξιοποίησης της δυτικής παράκτιας ζώνης της Θεσσαλονίκης αν συνδυάσει θαλάσσιο πλούτο, παράκτιες δυνατότητες, τουρισμό, κ.α.
Στον διάλογο που αναπτύχθηκε μετά την παρουσίαση της κατάστασης ως κυρίαρχη πρόταση και πρώτο έργο, αναδείχθηκε από την πλευρά των μελών των Αποφοίτων, όπως την εξέφρασε ο κ. Φιλίππου, η ανάπλαση των Λαχανόκηπων και η εξυγίανση μέχρι και μετά το Καλοχώρι.
Στην κρουαζιέρα ενημέρωσης για τον Θερμαϊκό ήταν παρόντες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Ορφανός, διευθυντικά στελέχη του προσφάτως επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, πρόξενοι κι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στη Θεσσαλονίκη, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, μέλη και φίλοι των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων.