Οψιμο χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, το ενδιαφέρον του ΣΥΝ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. «Εθνική επιτυχία», η συμμετοχή οκτώ διεθνών πετρελαϊκών ομίλων στο σχετικό διαγωνισμό.
Οψιμο χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, το ενδιαφέρον του ΣΥΝ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ/Επιτροπή Ενέργειας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2205678 .
Όπως επισημαίνει η κ. Γεννηματά, πριν ένα χρόνο ακριβώς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε την ΕΔΕΥ και τώρα ενδιαφέρεται για τη στελέχωσή της. Επιπλέον, σημειώνει, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εν ενεργεία βουλευτής, συμφωνούσε με την πρόταση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στην Επιτροπή – η οποία είχε σχηματιστεί από τον πρώην υφυπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη - η στελέχωση του φορέα να μη γίνει από την τότε Κυβέρνηση, πριν τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια προκήρυξη και διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. της εταιρείας. Το ίδιο αίτημα για τη μη ολοκλήρωση προεκλογικά του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, ώστε η νέα κυβέρνηση να το χειριστεί με νωπή λαϊκή εντολή, είχε επίσης τεθεί και υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).
Στην απάντησή της η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει εθνική επιτυχία τη συμμετοχή οκτώ διεθνών πετρελαϊκών ομίλων (π.χ. EDISON, Schlumberger, ΕΛΠΕ, Energian Oil κ.α.) με δεσμευτικές προσφορές στον εν λόγω διαγωνισμό και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει πως αδυνατεί να καταλάβει «για ποιο λόγο ο ΣΥΝ δυσφορεί που η χώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αποδεικνύει ότι μπορεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα να προσελκύει διεθνείς επενδυτές».
«Θα προτιμούσε μήπως οι διαγωνισμοί να κηρυχτούν άγονοι;» διερωτάται η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και καλεί το ΣΥΝ να μην αγωνιά για την «καταλήστευση» των κοιτασμάτων, καθώς όπως υπογραμμίζει, όλοι οι διαγωνισμοί και όλες οι συμβάσεις αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων θα ελεγχθούν και θα επικυρωθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, «άρα και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ».