Κόσμος
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 16:27

Πακιστάν: Ανοιξαν οι δίοδοι προμηθειών του ΝΑΤΟ

Τους επίγειους διαύλους εφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν άνοιξε το Πακιστάν, για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2011.

Μετά από διακοπή επτά μηνών, τα πρώτα οχήματα με προμήθειες για τα νατοϊκά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν πέρασαν το μεσημέρι από το νοτιοδυτικό συνοριακό σταθμό του Τσαμάν μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Πακιστανός στρατιώτης στεκόταν σκοπός την ώρα που φορτηγά με προμήθειες για τα στρατεύματα του NATO στο Αφγανιστάν διέσχιζαν τη μεθοριακή γραμμή των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Το Πακιστάν συμφώνησε να ανοίξει το δίαυλο των προμηθειών προς τις νατοϊκές δυνάμεις, μετά από τηλεφωνική επαφή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον με τον Πακιστανό ομόλογό της Χίνα Ραμπάνι Καρ την Τρίτη. Η Κλίντον φέρεται να εξέφρασε επισήμως τη λύπη της για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές του περασμένου Νοεμβρίου στη μεθοριακή ζώνη του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Στις επιδρομές είχαν χάσει τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες. Οι πληροφορίες για τη διέλευση των οχημάτων με τις προμήθειες προέρχονται από Πακιστανούς τελωνειακούς υπαλλήλους.

Χιλιάδες κοντέινερ είχαν μείνει συσσωρευμένα στο νότιο πακιστανικό λιμάνι του Καράτσι από το Νοέμβριο, όταν και το Πακιστάν επέβαλε διακοπή των αποστολών.

Η συγκεκριμένη γραμμή προμηθειών και το μέλλον της είχε αναδειχθεί σε πρωτεύον ζήτημα για τις σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν. Το Πακιστάν χρεώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής του κυριαρχίας, με αποκορύφωμα την επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η ασιατική χώρα είχε ζητήσει αρχικά ανοιχτή απολογία άνευ όρων από τις ΗΠΑ, ενώ το κοινοβούλιο του Πακιστάν είχε θέσει σαν επιπλέον όρους υψηλότερα τέλη για τις προμήθειες όταν διέρχονται τα σύνορα με το Αφγανιστάν και τερματισμό των εναέριων επιδρομών.

Η αντιπολίτευση ωστόσο, εμφανίζεται κάθετα αντίθετα στη συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση.

Το 74% των Πακιστανών, σύμφωνα με έρευνες, αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ σαν εχθρική δύναμη, ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 64% πριν από τρία χρόνια.