Κόσμος
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 16:58

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ: Καταδίκη της βίας στη Συρία

Απόφαση με την οποία καλούνται όλες οι πλευρές να σταματήσουν τη βία στη Συρία υιοθέτησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Απόφαση με την οποία καλούνται όλες οι πλευρές να σταματήσουν τη βία στη Συρία υιοθέτησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην τελευταία ημέρα της θερινής περιόδου των συνεδριάσεων και κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, το Συμβούλιο προχώρησε στην ψήφιση της απόφασης που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Το κείμενο έγινε δεκτό με 41 ψήφους υπέρ, ενώ Ρωσία, Κίνα και Κούβα το καταψήφισαν και τρεις χώρες (Ουγκάντα, Φιλιππίνες και Ινδία) απείχαν.

Παράλληλα, οι 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα μια τροποποίηση που είχε υποβάλει η Μόσχα ζητώντας να καταδικαστούν «όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία».

Με το κείμενο, καταδικάζονται «οι κατάφωρες, γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», τα εγκλήματα που διαπράττουν οι φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες σαχίμπα και το γεγονός ότι οι αρχές βάζουν στο στόχαστρο πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, χωρίς καμία διάκριση.

Απευθύνεται επίσης έκκληση προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε μορφής βία και εκφράζεται απογοήτευση για «τις συνέπειες που έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα» το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται το σχέδιο έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο