Πολιτιστικά
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 18:18

Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου στο Ηρώδειο

Με σεβασμό στην Ελληνίδα που αναζητούσε ακούραστα τη μυστική ουσία των παραδοσιακών τραγουδιών, το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη της Δόμνας Σαμίου, με το αφιέρωμα «Έχε γεια, πάντα γεια» που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Με σεβασμό στην Ελληνίδα που αναζητούσε ακούραστα τη μυστική ουσία των παραδοσιακών τραγουδιών, το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη της Δόμνας Σαμίου, με το αφιέρωμα «Έχε γεια, πάντα γεια» που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Μοναδική στον τομέα της

Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού τής κάθε περιοχής την καθιστούσαν μοναδική στον τομέα της.

Ερμηνεύτρια, ερευνήτρια, συλλέκτρια και δημιουργός ενός αξιολογότατου αρχείου, δασκάλα του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και παραγωγός δισκογραφικών εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, η Δόμνα Σαμίου υπήρξε μια μοναδική προσωπικότητα, που το πάθος και ο αγώνας της για τη διάσωση της παράδοσης καθόρισαν τη στάση ολόκληρης της ζωής της.

Η ζωή και το έργο της

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη και ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα με την καταστροφή, ενώ ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα, «γιατί έμεινε αιχμάλωτος εκεί». Από εκεί είχε τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογούσε σε συνέντευξή της, και μεγάλωσε αγαπώντας το δημοτικό τραγούδι.

Στα δεκατρία της χρόνια, πήρε τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ήρθε σε επαφή με τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ, παράλληλα, πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο.

Το 1954, ξεκίνησε μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και συνεργάστηκε με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Μουσικό οδοιπορικό». Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησε ένα πλούσιο και σημαντικό μουσικό υλικό, που στόχευε στη διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Από το 1960, άρχισαν να κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, σηματοδοτώντας την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και την ελληνική ομογένεια.

Χρονιά-σταθμός για την πορεία της ήταν το 1971, όταν παρουσιάστηκε στη σκηνή με τον Διονύση Σαββόπουλο και ερμήνευσαν μαζί παραδοσιακά τραγούδια. Το 1981, δημιούργησε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», συνεχίζοντας την αξιόλογη δισκογραφική της παραγωγή.

Αντιδρώντας στην εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, άρχισε να προβάλλει, επί σειρά ετών, την πιο αυθεντική εκτέλεσή της, κάνοντας αμέτρητες συναυλίες, στις οποίες τραγουδούσε η ίδια και, ταυτόχρονα, παρουσίαζε αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού. Το έργο της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και παρουσιαζόταν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου και έδινε συναυλίες. Επέμεινε στην έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής έως τον θάνατό της, στις 10 Μαρτίου του 2012.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας, καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης. Τραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Δημούδης, Καρούνης Ζαχαρίας, Αντώνης Κυρίτσης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Σάββας Σιάτρας, Ηλίας Υφαντίδης και η χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου». Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βασίλης Γαλάνης (κρουστά), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κλέαρχος Κορκόβελος (σαντούρι), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Θωμάς Κωνσταντίνου (λαούτο, ούτι), Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο, φλογέρα), Δημήτρης Λίβανος (μπουζούκι, ταμπουράς), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Στρατής Ψαραδέλης (λύρες, λάφτα).

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 30 (ζώνη Α), 15 (άνω διάζωμα), 10 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) ευρώ.