Πολιτική
Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 21:07

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι επαίτης

Την ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη την φοβική εσωστρέφεια επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Την ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη την φοβική εσωστρέφεια υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι επαίτης αλλά πρωταγωνιστής στις διεθνείς εξελίξεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να κρατά σε ισχύ το casus belli. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την προώθηση των ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών,βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.

Αναφερόμενος στα Σκόπια είπε ότι η σημερινή στάση τους, επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ ΕΛλάδας και ΠΓΔΜ. «Η σημερινή ηγεσία όμως των Σκοπίων διολισθαίνει, με ρητορική και στάση αδιαλλαξίας, που φτάνει το βαθμό της γραφικότητας, προκαλώντας ερωτηματικά, που η λογική δυσκολεύεται να απαντήσει, επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο καλύτερο από ποτέ, πρόσθεσε.

Για κοινά οικονομικά συμφέροντα με τη Ρωσία μίλησε ακόμα ο κ. Αβραμόπουλος ενώ συμπλήρωσε ότι θα επιδιωχθούν νέες επενδύσεις από την Κίνα με την οποία θα επιδιώξουμε πιο εντατικές και στενές σχέσεις στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα, προσβλέποντας σε μία στρατηγική συνεργασία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο Ασαντ έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή του ενώ μιλώντας για το Ιράν σημείωσε ότι η Ελλάδα πλήττεται από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι στρατηγική προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού.