Κόσμος
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2001 09:51

Πυρηνικό υλικό ενδέχεται να έχει στην κατοχή του ο Μπιν Λάντεν

ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΙ ΗΠΑ ζουν με τον τρόμο του άνθρακα, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Αφγανιστάν, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για την μετά Ταλιμπάν, εποχή.

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 10 βόμβες έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την Καμπούλ. Για 16 νεκρούς και τουλάχιστον 25 τραυματίες από την επιδρομή στη Χεράτ, κάνουν λόγο οι Ταλιμπάν, που υποστηρίζουν ότι μία από τις βόμβες έπληξε λεωφορείο με πιστούς που αναχωρούσαν από ένα τζαμί. Στην Πεσαβάρ του Πακιστάν μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, οι εξόριστοι αρχηγοί της αφγανικής αντιπολίτευσης, ζήτησαν μεταξύ άλλων τον τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών, την αποχώρηση του Μπιν Λάντεν από το Αφγανιστάν, καθώς και τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των φυλετικών ομάδων. Οι εξόριστοι Αφγανοί πολιτικοί, τάχθηκαν κατά της ανάληψης ηγετικού ρόλου από τη Βόρεια Συμμαχία σε μία μελλοντική κυβέρνηση.

Ηδη η «Daily Mirror» του Λονδίνου, είχε δημοσιεύσει την πληροφορία, επικαλούμενη μέλος της Αλ-Κάϊντα, ότι ο Μπιν Λάντεν είχε αγοράσει προ τριετίας στελέχη άνθρακα και σαλμονέλας. Σήμερα, στον βρετανικό Τύπο, τους Times και το Channel Four, η αποκάλυψη, είναι εάν επιβεβαιωθεί, ικανή να σπείρει παγκόσμιο τρόμο. Δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν την πληροφορία ότι ο Μπιν Λάντεν έχει στην κατοχή του πυρηνικό υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Το εξασφάλισε παράνομα από το Πακιστάν, αν και δεν έχει την τεχνογνωσία για κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Και αυτό, την ώρα που δηλώσεις, όπως αυτή του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, ότι οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις με άνθρακα, θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν, ελάχιστα καταφέρνουν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς.

Σημειώνεται, ότι τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία μετά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας, Μπομπ Γκράχαμ δήλωσε, ότι δεν βλέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για ανάμειξη του Ιράκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, αλλά και την υπόθεση του άνθρακα.

Την άρση των κυρώσεων, εναντίον του Πακιστάν και τους Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα η Ιαπωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στις δύο χώρες, σε ένδειξη συμπαράστασης για τη στάση τους, απέναντι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.