Αθλητικά
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 19:01

Στα ημιτελικά του Euro 2012 η εθνική Νέων

Περιφανή πρόκριση στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων 2012 πέτυχε η εθνική, μετά τη νίκη με 3-2 επί της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής του Α΄ ομίλου.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατετάγη στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ισπανία, που νίκησε τη διοργανώτρια Εσθονία με 2-0. Τα τέρματα της εθνικής σημείωσαν οι Γιαννιώτας (18΄) και Κατίδης (42΄, 69΄), ενώ για τους Ίβηρες είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Γκόμες, στο 19ο λεπτό, και μείωσε στις καθυστερήσεις ο Μπετίνιο. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 10 ποδοσφαιριστές, λόγω των αποβολών του Μάρτινς στο 37΄ (απευθείας κόκκινη) και Μαυρία στο 77΄, με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στα ημιτελικά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία ή την Αγγλία.

Παίζοντας μόνο για ένα αποτέλεσμα, τη νίκη, οι διεθνείς μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και στο 18΄ προηγήθηκαν με ωραίο σουτ του Γιαννιώτα. Στο επόμενο λεπτό, όμως, η εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Αντρέ Γκόμες κατέληξε σε ένα εξίσου εντυπωσιακό γκολ. Οι ισορροπίες στον αγωνιστικό χώρο άλλαξαν στο 37ο λεπτό, όταν ο Μάρτινς δέχθηκε την απευθείας κόκκινη κάρτα του Ελβετού διαιτητή Αλέν Μπιερί, για σκληρό μαρκάρισμα στον Γιαννιώτα. Τα δεινά των Πορτογάλων δεν είχαν όμως τελειώσει, καθώς στο 42ο λεπτό ο Κατίδης ξανάβαλε την εθνική σε θέση οδηγού, με ωραίο πλασέ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα έδωσε χώρο στους Πορτογάλους, προσέχοντας να μην κινδυνέψει η εστία του Καπίνο, και προσπάθησε να «χτυπήσει» με αντεπιθέσεις, όπως κι έγινε στο 69΄: ο πολύ δραστήριος Γιαννιώτας έκανε ατομική προσπάθεια και σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που περίμενε ο Κατίδης για να κάνει το 3-1, σημειώνοντας το τρίτο τέρμα του στη διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα δεν απειλήθηκε στη συνέχεια, με τον Μπετίνιο απλώς να μειώνει στο τελευταίο λεπτά των καθυστερήσεων. Από τον ημιτελικό της 12ης Ιουλίου θα απουσιάσει ο αποβληθείς Μαυρίας.

«Όταν έχεις τέτοιους παίκτες στη διάθεσή σου δεν μπορεί παρά να νιώθεις ευτυχισμένος. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά, είμαι πολύ χαρούμενος γι΄ αυτή την επιτυχία. Με την είσοδο στην κορυφαία τετράδα πετύχαμε και το δεύτερό μας στόχο», δήλωσε ο εκλέκτορας της εθνικής, Κώστας Τσάνας, για το επίτευγμα των νεαρών διεθνών και πρόσθεσε: «Στο σημερινό αγώνα ήμασταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκειά του, δεν χάσαμε σε κανένα σημείο τον έλεγχο και δίκαια προκριθήκαμε στην ημιτελική φάση. Πλέον, ένα μόλις ματς μας χωρίζει από τον τελικό, όμως οφείλουμε από τώρα να σκεφτόμαστε μόνο τον αγώνα της Πέμπτης. Να είναι βέβαιοι όλοι ότι θα δώσουμε τα πάντα για να παίξουμε στον τελικό της διοργάνωσης».