Ένα μωσαϊκό σκέψεων και εμπειριών για την Ελλάδα που βρίσκεται σε μετάβαση, βρίσκει έκφραση στην πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση «Το χρήμα και οι Έλληνες» του Florian Thalhofer, που εγκαινιάζεται στο Beton 7, την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.
Ένα μωσαϊκό σκέψεων και εμπειριών για την Ελλάδα που βρίσκεται σε μετάβαση, βρίσκει έκφραση στην πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση «Το χρήμα και οι Έλληνες» του Florian Thalhofer, που εγκαινιάζεται στο Beton 7, την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.
Εγκατάσταση – ντοκουμέντο
Ο Γερμανός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής, Florian Thalhofer, παρουσιάζει το διαδραστικό κινηματογραφικό του πείραμα, σε μια εικαστική εγκατάσταση με πολλαπλές οθόνες, clips από την ταινία «Το χρήμα και οι Έλληνες» και στιγμιότυπα ενός οδοιπορικού στην Ελλάδα. Το υλικό είναι προϊόν κινηματογραφικής καταγραφής από το ταξίδι που πραγματοποίησε με την Ελληνίδα Ελισάβετ Aggou, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία, μιλώντας με άνδρες και γυναίκες διαφορετικού προφίλ και όλων των ηλικιών για τις αιτίες και τις συνέπειες της κρίσης. Εμπειρίες, συνεντεύξεις και προσωπικές στιγμές αποτυπώνουν εντυπωσιακά την παρούσα κατάσταση, έτσι όπως τη βιώνουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα, βρίσκεται σε κρίση. Μαζί της και όλη η Ευρώπη, αφού πρόκειται να ακολουθήσουν την κατηφόρα και άλλες χώρες. Το ευρώ και η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης απειλούνται και η καταστροφή είναι πλέον πολύ κοντά. Πώς αντιδρούν οι Έλληνες σε αυτήν τη νέα κατάσταση; Τί οδήγησε στην κρίση και πώς είναι να ζεις με αυτήν; Πώς τη βιώνουν οι Έλληνες και πώς οι Γερμανοί; Τί μπορεί να μάθει κανείς μέσα από αυτήν; Μήπως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό;
Ενεργή συμμετοχή του κοινού
Με απώτερο σκοπό να προσεγγίσει το σύνθετο ζήτημα της οικονομικής κρίσης μέσα από πολλές ματιές, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας, το εγχείρημα «Το χρήμα και οι Έλληνες» αποσκοπεί στην ενεργή και ένθερμη συμμετοχή του κοινού, παρέχοντας 3 διαδραστικές μορφές έκφρασης, οι οποίες είναι η εικαστική εγκατάσταση, η διαδικτυακή ταινία τεκμηρίωσης και τα live talk shows.
Εικαστική εγκατάσταση
Η πρωτότυπη διαδραστική εγκατάσταση βασίζεται στο σύστημα Κόρσακοφ, ένα software που ανέπτυξε ο Florian Thalhofer, και δίνει τη δυνατότητα στις μεμονωμένες προβολές να συνδυάζονται μεταξύ τους, διαφορετικά κάθε φορά, διαμορφώνοντας, όμως, πάντα μια αφηγηματική ενότητα με εσωτερική συνοχή. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το υλικό και να καθορίσει τη σειρά των clips.
Διαδικτυακή ταινία τεκμηρίωσης
Μέσω του συστήματος πολυμέσων και software Κόρσακοφ, το οποίο αποτελεί μια διαδικτυακή βάση αφήγησης που παραμένει συνεχώς σε έναν διαρκή, ανοιχτό διάλογο με το κοινό, τα clips που βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://dgudg.de/gr/en, καλούν τον χρήστη να δημιουργήσει μια δική του αφήγηση, αξιολογώντας, βαθμολογώντας και καθορίζοντας ποια τον εκπροσωπούν.
Ο Florian Thalhofer εξηγεί: «Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία της τελικής ταινίας. Οι αξιολογήσεις και τα σχόλια που θα κάνει θα καθορίσουν ποιες σκηνές θα συμπεριληφθούν στην ταινία. Η κάθε αξιολόγηση και το κάθε σχόλιο αποτελούν σημαντική βοήθεια. H συμμετοχή θα επηρεάσει την εξέλιξη της ταινίας και θα καθορίσει το τελικό περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αποτελείται από 50-70 clips και θα ανεβεί στο διαδίκτυο τον Ιούλιο».
Προβολή & συζήτηση
To Live talk show (Korsakow show) αποτελεί μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία, που περιλαμβάνει προβολή επιλεγμένων clips από την ταινία και δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Το κοινό θα συμμετέχει ενεργά, επιλέγοντας -μέσω γραφίδων laser- τα clips που επιθυμεί να παρακολουθήσει στην οθόνη και να τα συζητήσει δημόσια. Το Korsakow show είναι ένα πρωτότυπο debate με ζωντανή διαμόρφωση ροής προβολών, περιεχομένου και συζήτησης. Το πρώτο μεγάλο Korsakow Show, «Το χρήμα και οι Έλληνες», προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο στο Goethe-Institut Athen, ενώ, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν και άλλα, σε χώρους της Αθήνας και διάφορων ελληνικών πόλεων.
Πληροφορίες
Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα, τηλ.: 210 7512625. Διάρκεια εικαστικής εγκατάστασης: 12 Ιουλίου – 08 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 14.30 - 20.30.