Κόσμος
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2002 18:33

Δώστε στη Γη μια ευκαιρία

Αρχισαν σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών για την τέταρτη προπαρασκευαστική σύνοδο της «Παγκόσμιας Διάσκεψης για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη» (WSSD), που θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε χθες την πλήρη αντίθεσή του στο πρωτόκολλο του Κιότο, παρά την επίσημη αμερικανική έκθεση που επισημαίνει τα βλαβερά αποτελέσματα στο περιβάλλον από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

«Ανέγνωσα την έκθεση αυτή και παραμένω αντίθετος στη συνθήκη του Κιότο η οποία έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την αμερικανική οιοκονομία. Είναι κάτι το οποίο ουδέποτε θα αποδεχθώ», τόνισε ο Μπους, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στις 268 σελίδες της έκθεσης, οι ΗΠΑ παραδέχονται για πρώτη φορά πως η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι έργο της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ιδιαίτερα οφείλεται στην καύση των προϊόντων πετρελαίου.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να υποστούν τις συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας, ιδίως στα υδάτινα αποθέματα που σχετίζονται με την τήξη του χιονιού, την άνοδο των υδάτων της θάλασσας και την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο Μπους τόνισε πως η αμερικανική εναλλακτική λύση θα επιτρέψει «να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη της οικονομίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον μέσα από την τεχνολογική πρόοδο».

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικός άξονας του Πρωτοκόλλου είναι οι νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις των αναπτυγμένων κρατών να μειώσουν τις εκπομπές έξι αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι αντιπροσωπείες που μετέχουν στη σύνοδο του Μπαλί μέχρι στιγμής δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο τελικού κειμένου συμφωνίας, εξαιτίας των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων κρατών για τα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά και των μέτρων για την ανακούφιση από τη φτώχεια.

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρακολουθούν τη σύνοδο στο Μπαλί, τάχθηκαν κατά οποιασδήποτε συμφωνίας, η οποία δεν θα περιλαμβάνει σαφείς κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Δώστε στη Γη μια ευκαιρία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα από την πόλη Σεντζέν της Κίνας πως η Γη είναι ένας πλανήτης που έχει ανάγκη εντατικής φροντίδας», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σύνθημα της οποίας είναι για φέτος η φράση «Δώστε στη Γη μια ευκαιρία».

«Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις στυλοβάτες: στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική πρόοδο και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων», πρόσθεσε ο κ. Αναν.

«Η φτώχεια, η ρύπανση και η αύξηση του πληθυσμού, η ταχύτητη αστικοποίηση, οι άσκοπες καταναλωτικές συνήθειες, η αυξανόμενη ανάγκη νερού, γης και ενέργειας εξακολουθούν να ασκούν εντατικές πιέσεις στα συστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή του πλανήτη και απειλούν την δυνατότητα να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, οι Ελληνες έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης.

Μόνον 12% είναι αρκετά ή πολύ φιλικοί προς το περιβάλλον, και μόλις το 21,6% αναγνωρίζουν την ατομική ευθύνη.

Από την άλλη, το 93% αναγνωρίζει ως πρόβλημα την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά την απωθεί, γιατί πιστεύει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.