Κόσμος
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 22:33

Αναν: Σύντομα οι επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει σύντομα για τις επόμενες κινήσεις του αναφορικά με την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κόφι Αναν και πρόσθεσε ότι Ασαντ έχει διορίσει αντιπρόσωπο για να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει σύντομα για τις επόμενες κινήσεις του αναφορικά με την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κόφι Αναν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Δυτικοί επιθυμούν να παρουσιάσουν μια απόφαση η οποία θα αυξήσει τις πιέσεις προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Παράλληλα ο Αναν διευκρίνισε ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το σχέδιό του των έξι σημείων το οποίο υιοθετήθηκε τον Απρίλιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίσης, ενημέρωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έχει διορίσει έναν αντιπρόσωπο, ο οποίος θα αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση.

Οι διεθνείς δυνάμεις και οι αραβικές χώρες συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης θα πρέπει διορίσουν συνομιλητές για να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να συνδράμει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Η Βρετανία και η Γαλλία είναι έτοιμες για μια διπλωματική αντεπίθεση στη Ρωσία, καταθέτοντας δικό τους σχέδιο απόφασης μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν , σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα παρουσιάσουν σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια ξεκάθαρη απειλή κυρώσεων αν η Δαμασκός δεν εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Αναν, δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα συνεχίσει τις παραδόσεις όπλων αεράμυνας στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υποδιευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας Βιάτσεσλαβ Τζιρκάλν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Όπως είπε ο ίδιος, η Ρωσία θα συνεχίσει «να τιμά» τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί το 2008 με τη Συρία για την επισκευή ελικοπτέρων ενώ επέμεινε ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει καμία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ανέφερε ότι η ρωσική υποστήριξη στην Δαμασκό επιτρέπει στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να συνεχίζει τη βία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρός του ΣΕΣ Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα.

Στο Ιράκ, ο πρεσβευτής της Συρίας αποστάτησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της εξέγερσης εναντίον του Ασαντ, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Ναουάφ αλ Φάρες θα είναι, εάν η είδηση αυτή επιβεβαιωθεί, ο πρώτος ανώτατος Σύρος διπλωμάτης ο οποίος αποστατεί.

Εν τω μεταξύ συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοικία Κάνταμ της Δαμασκού, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως το μεσημέρι σήμερα σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, AFP