Κόσμος
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 10:03

Συρία: «Σκληρή» απόφαση του Σ.Α. ζητεί η αντιπολίτευση μετά τη σφαγή αμάχων

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια επείγουσα και σκληρή απόφαση κατά του καθεστώτος Ασαντ ασκεί η αντιπολίτευση της Συρίας, μετά τη σφαγή, σύμφωνα με ακτιβιστές, 200 ατόμων στην επαρχία Χάμα από κυβερνητικές δυνάμεις.

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια επείγουσα και σκληρή απόφαση κατά του καθεστώτος Ασαντ ασκεί η αντιπολίτευση της Συρίας, μετά τη σφαγή, σύμφωνα με ακτιβιστές, 200 ατόμων στην επαρχία Χάμα από κυβερνητικές δυνάμεις.

«Για να σταματήσει αυτή η φονική τρέλα που απειλεί την οντότητα της Συρίας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο, χρειάζεται μια επείγουσα και σκληρή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να προστατεύει το συριακό λαό», αναφέρει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της η Κίνα δήλωσε ότι θα εξετάσει «σοβαρά» προσχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφόρησε την Τετάρτη η Βρετανία και το οποίο καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν βάσει του άρθρου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, φέρονται να σκοτώθηκαν χθες στο χωριό Τρεμσέχ της επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Κάτοικοι ανέφεραν σε ακτιβιστές ότι το χωριό αρχικά δέχτηκε επίθεση από μαχητικά ελικόπτερα και τανκς ενώ στη συνέχεια εισέβαλαν μέλη της πολιτοφυλακής Σαμπίχα και πραγματοποίησαν εκτελέσεις.

Σε «τρομοκρατικές ομάδες» και στα «αιμοδιψή ΜΜΕ» επέρριψαν οι συριακές αρχές την ευθύνη για τη σφαγή, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

«Τα αιμοδιψή ΜΜΕ σε συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες διέπραξαν τη σφαγή στο χωριό Τρεμσέχ της επαρχίας Χάμα για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη κατά της Συρίας και του λαού της και για να προκαλέσουν ξένη επέμβαση την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», σύμφωνα με το Sana.

«Τα ΜΜΕ ήταν επί ποδός πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και αλλού γι΄αυτήν την εκστρατεία κατά της Συρίας, αλλά και για να παίξουν με το συριακό αίμα», πρόσθεσε το Sana.

Kατηγορίες για αδράνεια

Για αδράνεια κατηγόρησαν εξάλλου τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τη Ρωσία και το Ιράν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καταλογίζοντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για τη σφαγή που διαπράχθηκε σε βάρος πολλών άμαχων πολιτών.

«Δεν θεωρούμε το τέρας Μπασάρ μοναδικό υπεύθυνο του τρομερού εγκλήματος αλλά επίσης τον Κόφι Ανάν, τους Ρώσους και τους Ιρανούς και όλες τις χώρες του κόσμου που προσποιούνται ότι είναι υπεύθυνες για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και μετά σωπαίνουν» , αναφέρουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τον κ. Ανάν να εργαστεί πιο δραστήρια με την αντιπολίτευση της Συρίας.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπουμε τους εταίρους μας να είναι τόσο έτοιμοι (όσο είναι η Ρωσία) για να εργαστούν με την αντιπολίτευση και ο Κόφι Αναν είναι ο κύριος μεσολαβητής αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα από τις δικές του επαφές και από τις επαφές της ομάδας του με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ο Κόφι Αναν αναμένεται να μεταβεί στην Μόσχα τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανέφερε πηγή του υπουργείοY σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.