Την έκθεση της τρόικας αναμένουν ΕΕ και ΔΝΤ προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την Ελλάδα. Από την έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθούν και τα μελλοντικά βήματα, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ.
Την έκθεση της τρόικας αναμένουν ΕΕ και ΔΝΤ προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την Ελλάδα. Από την έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν και τα μελλοντικά βήματα, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «θερινής συνέντευξης» που παραχώρησε την Κυριακή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Σε ό,τι αφορά την «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θεωρεί «υψηλό αγαθό» την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε μάλιστα ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί». «Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους» πρόσθεσε και σημείωσε πως μόνον όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον αυτά χρήματα.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ εντός των ετών 2013-2014. Ομως, η Αθήνα επιζητεί παράταση του χρόνου εφαρμογής τους, ώστε η προσαρμογή να είναι λιγότερο βίαιη, αλλά αυτό θα αποφασιστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ έπειτα από εισήγηση της τρόικας, και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει επίσημο αίτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα μέτρα, σε ορίζοντα διετίας, με στόχο να πείσει την τρόικα για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα θα πιέσει για την επιμήκυνση.