Κόσμος
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2002 18:18

Ράμσφελντ: Δράση κατά της τρομοκρατίας προτού να είναι αργά

Η ΔΙΕΘΝΗΣ κοινότητα κατά καιρούς υποτίμησε την απειλή της τρομοκρατίας με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ράμσφελντ κάλεσε τις συμμαχικές δυνάμεις να αναλάβουν άμεσα δράση κατά της τρομοκρατίας και να μην περιμένουν να εντοπίσουν «αδιάσειστα» στοιχεία για επικείμενη επίθεση, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν.

«Δεν είναι δυνατόν, προϋπόθεση για τη δράση (των κρατών ενάντια στην τρομοκρατία) να είναι οι ακλόνητες αποδείξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά ή βιολογικά όπλα και επεσήμανε ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν περισσότερο το μέγεθος της απειλής.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, που θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση, αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στην αναδιάρθρωση αυτή αναμένεται να περιληφθεί και η σύσταση υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και η δημιουργία νέας υπηρεσίας πληροφοριών.

«Πρόκειται για μια σαρωτική αναδιάρθρωση, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον (πρώην πρόεδρο Χάρι) Τρούμαν», κατέληξε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν θα περιορίζεται στον τομέα της συλλογής των πληροφοριών αλλά σε μια ευρείας κλίμακας αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση προστατεύει τη χώρα από ενδεχόμενες επιθέσεις.

Η ομιλία του Τζορτζ Μπους θα ξεκινήσει στις 3:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Πηγή: Associated Press