Η επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μελών του στενού κύκλου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ενίσχυσε την ανάγκη για την ανάληψη σκληρότερων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με δηλώσεις δυτικών ηγετών, κάτι που όμως απορρίπτει η Ρωσία.
Η επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μελών του στενού κύκλου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ενίσχυσε την ανάγκη για την ανάληψη σκληρότερων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με δηλώσεις δυτικών ηγετών, κάτι που όμως απορρίπτει η Ρωσία.
Η κατάσταση στη Συρία «ξεφεύγει γρήγορα από τον έλεγχο και γι' αυτόν το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να εργαστούμε μαζί με τις άλλες χώρες που συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία για να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στον Ασαντ ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση», δήλωσε ο Αμερικάνος υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «στενεύουν τα περιθώρια» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στη Δαμασκό.
Μάλιστα ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ελέγχει στενά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας και πιστεύει ότι το χημικό οπλοστάσιο που διαθέτει η χώρα παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
«Όλα τα γεγονότα αυτού του είδους ενισχύουν τα επιχειρήματα για μια ισχυρή και ακλόνητη απόφαση του ΟΗΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. «Νομίζω ότι είναι σαφές πως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα», σημείωσε.
Η Συρία απειλείται από «το χάος και την κατάρρευση», σημείωσε, καλώντας τη Ρωσία και την Κίνα να υποστηρίξουν μια ισχυρότερη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να φέρει σήμερα προς ψήφιση ένα ψήφισμα, που προτάθηκε από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία και το οποίο παρατείνει την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία για 45 ημέρες και θέτει το σχέδιο του Κόφι Ανάν υπό το Αρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Αρθρο 7 επιτρέπει στο Συμβούλιο να επιτρέψει την ανάληψη δράσης που μπορεί να κυμαίνεται από διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις μέχρι τη στρατιωτική επέμβαση.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη Συρία και να υιοθετήσουν μια απόφαση για να τερματιστεί η σύγκρουση.
«Φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα να υιοθετηθεί η επόμενη απόφαση του ΟΗΕ και όλες οι χώρες στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούν ώστε να τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μόνον αυτό θα βοηθούσε να δοθεί τέλος στις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που συγκλονίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.
«Το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Κόφι Ανάν είναι το καλύτερο θεμέλιο για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και ως εκ τούτου αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Πρέπει να τιμωρήσουμε τις παραβιάσεις με κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι θα πιέσει για την έγκριση του ψηφίσματος. «Δεδομένου του βαθμού της βίας, είναι αναγκαίο και επείγον να βρεθεί μια πολιτική μετάβαση που θα επιτρέπει στο συριακό λαό να έχουν μία κυβέρνηση που εκφράζει τις προσδοκίες τους», δήλωσε.
Αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε τη σημερινή επίθεση στη Δαμασκό ενώ κάλεσε σε μια «συντονισμένη δράση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.
Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν κάλεσε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ να ενωθούν και να δράσουν με τρόπο συντονισμένο και δυνατό ώστε να τερματιστεί η φονική βία στη Συρία και να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση.
Ωστόσο η Μόσχα εμμένει στη θέση της, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα θα κατάφερνε μόνο να επιδεινώσει τη βία.
«Μία αποφασιστική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Είναι αδιέξοδη η πολιτική υποστήριξης της αντιπολίτευσης. Ο Ασαντ δεν θα φύγει μόνος του και οι δυτικοί μας εταίροι δεν ξέρουν τι να κάνουν γι' αυτό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία και οι διαφωνίες τους για τον τρόπο που μπορεί να δοθεί τέλος στην κρίσης «παραμένουν», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti. Τη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.
Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, ζήτησε από τον Ασαντ να παραιτηθεί. «Εξαιτίας των ανηλεών πράξεων του καθεστώτος Ασαντ 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 40.000 είναι πρόσφυγες στην Τουρκία, 150.000 στην Ιορδανία και 20.000 στον Λίβανο», ανέφερε ο Ερντογάν. Διευκρίνισε πάντως ότι ο ίδιος τάσσεται κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης. «Ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Ασαντ», παρατήρησε. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Ερντογάν «καλά θεμέλια για το μέλλον της Συρίας».
Τέλος ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα σημείωσε ότι η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στη Δαμασκό και στοίχισε τη ζωή στον Σύρο υπουργό Αμυνας θα επιταχύνει το τέλος της εξέγερσης εναντίον του προέδρου.