Περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν Ταμεία, για τα οποία οι σχετικές μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. «Ψαλίδι» 22,68% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. ΑΔΕΔΥ: «Αιτία πολέμου» οι περικοπές.
Περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν Ταμεία για τα οποία οι σχετικές μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με αντικείμενο τα προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως αναφέρει μάλιστα η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση κατά 22,68% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνουν «σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο» και διευκρίνισε ότι οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων «θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη».
«Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά από τον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου (ν. 4046/2012), η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίες είναι έτοιμες από τις αρχές Μαΐου, 23 Ταμεία χορηγούν εφάπαξ με ποσά που είναι υψηλότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εταιρειών τσιμέντων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των νομικών, των απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, των εφημεριδοπωλών των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, των ιπποδρόμων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, του τουρισμού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, των μηχανικών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην περικοπή των εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία αυτά σε ποσοστό από 10% έως 30%, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, η περικοπή να γίνει αναδρομικά ακόμη και από την 1-1-2011.
ΑΔΕΔΥ: «Αιτία πολέμου» οι περικοπές στα εφάπαξ
«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ τις περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Εργασίας.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός «δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ) και η ικανότητά τους να καταβάλουν κανονικά τις συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλισμένων τους».
Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας της υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το κράτος, της «κατευθυνόμενης» εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο, της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο, αλλά και της πολιτικής επιλογή για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.
Ζητεί τέλος από την κυβέρνηση «να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και «στο πλαίσιο της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, όπως έπραξε για τις τράπεζες».
«Συγκατοίκηση» Ταμείων και «ασφαλιστικό πιστοποιητικό»
Εν τω μεταξύ, κατά τη συνάντηση του με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των ταμείων, θα ξεκινήσει το σχέδιο «συγκατοίκησης» των ασφαλιστικών φορέων, κυρίως του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, διευκολύνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές αλλά και παράλληλα επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Εξήγγειλε επίσης την επέκταση φορολογικού και ασφαλιστικού πιστοποιητικού από όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, και τη θεσμοθέτηση του «ασφαλιστικού πιστοποιητικού» για όλες τις επιχειρήσεις. Οι ορκωτοί λογιστές, που είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη του φορολογικού πιστοποιητικού το οποίο υποβάλλεται στις οικονομικές εφορίες, θα συντάσσουν ανάλογο πιστοποιητικό, στο οποίο θα αναφέρονται οι μέρες εργασίας, οι αποδοχές των εργαζομένων και οι εισφορές που έχουν καταβληθεί και θα το υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ