Ανοιξε τα ξημερώματα, μετά από εννέα μήνες απεργίας, το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και με επέμβαση των ΜΑΤ. Έξι συλλήψεις απεργών. Αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων για την αστυνομική επέμβαση.
Ανοιξε τα ξημερώματα, μετά από εννέα μήνες απεργίας, το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής με επέμβαση των ΜΑΤ.
Στο σημείο βρέθηκαν από το πρωί διμοιρίες των ΜΑΤ που φρουρούσαν την είσοδο, αλλά και πλήθος εργαζομένων που αρνείτο να επιστρέψει στη δουλειά του. Κάποιοι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι συνάδελφοί τους που ήθελαν να εργασθούν δέχθηκαν επιθέσεις από διαδηλωτές εξώ από το εργοστάσιο.
Η πύλη της μονάδας άνοιξε στις 5.30 το πρωί εν μέσω εντάσεων, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ με εντολή εισαγγελέα έσπασαν το μπλόκο όσων περιφρουρούσαν την απεργία. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προσήχθησαν και εν συνεχεία συνελήφθησαν έξι άτομα. Οι έξι συλληφθέντες αφέθηκαν νωρίς το απόγευμα ελεύθεροι, αφού προηγουμένως ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Ειδικότερα, σε βάρος των έξι απεργών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης (που προ μηνών είχε κρίνει παράνομη τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης), ενώ για την υπόθεση θα οριστεί ρητή δικάσιμος.
Στο μεταξύ, το πρωί παρατηρήθηκε μποτιλιάρισμα στο ρεύμα εξόδου της Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου από το Χαϊδάρι έως τα διυλιστήρια, καθώς ομάδα εργαζομένων κατέλαβε το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μετά βίας από μία λωρίδα. Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ επέρριψε ευθύνες για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ενημέρωνε όσους κατευθύνονταν προς την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου ότι η δυσκολία πρόσβασης σε αυτήν οφειλόταν στο ότι «κυβέρνηση και ΜΑΤ έχουν αποκλείσει το δρόμο μπροστά στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας εκτελώντας διαταγές του επιχειρηματία Μάνεση». Ο δρόμος πάντως άνοιξε αργά το απόγευμα, κατόπιν σχετικής έκκλησης που απηύθυνε το δ.σ. της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει απεργία το Νοέμβριο του 2011, μη δεχόμενοι μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Εκτοτε η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε απολύσεις, η ανάκληση των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα κατά την εννεάμηνη κινητοποίηση.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η διοίκηση είχε διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου.
Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Λίγο πριν τις 19.00 ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των απεργών της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 17.30 από τη γέφυρα Ασπροπύργου και κατέληξε στο εργοστάσιο της εταιρείας όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
Σε ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, Γ. Σιφωνιός, τόνισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά, απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση της αστυνομίας από το εργοστάσιο.
Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το άνοιγμα του εργοστασίου και σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την επέμβαση των ΜΑΤ υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο.
Παράλληλα, τονίζουν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.
Με δηλώσεις του αναφορικά με όσα εκτυλίσσονται από το πρωί στο εργοστάσιο της εταιρείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση των αρχών στη Χαλυβουργία έγινε για λόγους προστασίας του δικαιώματος στην εργασία. «Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου».
Κάλεσε επίσης του πολίτες να διερωτηθούν για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που νωρίτερα με ανακοίνωσή του καλούσε σε συγκέντρωση συμπαράστασης το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου. «Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.
Την ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία. «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κινήματος.
Την αποφασιστική συμβολή του υπουργείου Απασχόλησης ώστε να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της επιχείρησης.
Σημείωσε ακόμη ότι «η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις».
Εντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση για την επέμβαση την ΜΑΤ
Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων καταδικάστηκε έντονα από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή.
«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, «η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση». Προσθέτει μάλιστα πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα, καθώς η εισβολή των ΜΑΤ έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των απεργών που έχουν συλληφθεί και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών, στις 17.30 το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου.
Βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της ΝΕΤ. «Να χαίρονται τα ΜΑΤ και την επίθεσή τους, ο κος Σαμαράς ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ζητήσαμε διάλογο και συνεννόηση και δυστυχώς βλέπουμε κόντρες και απειλή βίας», σχολίασε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Παύλος Χαϊκάλης. Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση «να διαφυλάξει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο την ενότητα του ελληνικού λαού και να μην επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό».
Απαράδεκτη είναι σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον των εργατών. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται όμως και ότι «οι Έλληνες εργάτες δεν καπελώνονται από κανένα κομματικό χώρο».
Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι τάσσεται στο πλευρό των απεργών και των απολυμένων της Χαλυβουργίας και υπογραμμίζει ότι «αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους».
Για γκανγκστερικού τύπου χτύπημα κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει πως «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».
Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΝΔ -– ΠΑΣΟΚ -– ΔΗΜΑΡ είναι η βασική υπεύθυνη για την εισβολή και καταγγέλλει πως έγινε χρήση χημικών, υπήρξαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις απεργών, «προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση».
Τέλος, απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών.
«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Για «ανθρωποφάγο συνδικαλισμό κομματικά εγκάθετων» που «παρεμποδίζει με βία τους εργαζόμενους που προσπαθούν να προσέλθουν στο χώρο απασχόλησής τους» κάνει λόγο από την πλευρά της η Δράση. «Το κράτος πρέπει να καταλάβει ότι η ολοκληρωτική υποδούλωσή του στον κομματικοποιημένο συνδικαλισμό δεν οδηγεί παρά στην εξαχρείωση όσων επιμένουν να προσβάλλουν τα συνταγματικά δικαιώματα της εργασίας και της επιχειρηματικής ελευθερίας», επισήμανει σε ανακοίνωσή της και ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδας καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. «Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν λύνονται και δεν αντιμετωπίζονται με τη βία και τα ΜΑΤ», επισημαίνει η Συνομοσπονδία και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις δυνάμεις καταστολής και την αδιαλλαξία» και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Την «αμέριστη συμπαράσταση» των εργαζομένων στο Δημόσιο στους απεργούς της Χαλυβουργίας εξέφρασε και η ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.