Περιβάλλον
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 09:45

Συνδέουν έξαρση γαστρεντερίτιδας με την κλιματική αλλαγή

Έξαρση γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρεί βορειοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει διεθνής ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Έξαρση γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρεί βορειοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει διεθνής ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση Nature Climate Change. Όπως λένε οι επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα έχει οδηγήσει σε «έκρηξη» των βακτηρίων vibrio που προκαλούν μεταξύ άλλων γαστρεντερίτιδα, ακόμη και χολέρα.

Οι ερευνητές από ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας είδαν ότι οι μολύνσεις από τέτοια βακτήρια αυξάνονται ανάλογα με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο που το θερμόμετρο έδειχνε ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, οι μολύνσεις από vibrio παρουσίαζαν αύξηση της τάξεως του 200%. Η διεθνής ομάδα ανέτρεξε στα αρχεία των θερμοκρασιών επιφάνειας της θάλασσας, αλλά και σε δορυφορικά δεδομένα που επιβεβαίωσαν ότι μια τέτοια αλλαγή παρατηρήθηκε και φέτος στη Βαλτική.

«Οι μεγάλες και εύλογες αυξήσεις που βλέπουμε σε χρονιές με κύματα καύσωνα μας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή πράγματι ευνοεί τις λοιμώξεις», δήλωσε στο Reuters ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Κρεγκ Μπέικερ-Όστιν από το βρετανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Αλιείας και Επιστήμης των Υδατοκαλλιεργειών.

Σύμφωνα με κλιματικές μελέτες, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ανεβαίνει κατά 0,17 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, την περίοδο 1980-2010. Η Βαλτική όμως ήταν για τους επιστήμονες το πλέον ιδανικό μέρος για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα βακτήρια, καθώς εκεί οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ακόμη ταχύτερα: κατά 0,063-0,078 βαθμούς το χρόνο, ρυθμοί που μεταφράζονται σε 6,3-7,8 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα. «Πρόκειται, εξ όσων γνωρίζουμε, για το ταχύτερα θερμαινόμενο θαλάσσιο οικοσύστημα που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα στη γη», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Σημειώνουν επίσης ότι τα βακτήρια ευνοούνται και από την αύξηση των βροχοπτώσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αλάτων στις εκβολές ποταμών και σε παράκτιους υγροτόπους. Έξαρση γαστρεντερίτιδας έχει παρατηρηθεί επίσης σε Ισραήλ, Χιλή, Περού και στις βορειοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Όπως πάντως παραδέχονται και οι ίδιοι, παρά τα αυξημένα κρούσματα, οι πιθανότητες λοίμωξης από βακτήριο vibrio είναι σχετικά λίγες και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο.