Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Συρία. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν έως 30 προσκυνητές την ώρα που κατευθύνονταν σε ένα τζαμί για τη βραδινή προσευχή, σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της πόλης Χάμα.
Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Συρία. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν έως 30 προσκυνητές την ώρα που κατευθύνονταν σε ένα τζαμί για τη βραδινή προσευχή, σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της πόλης Χάμα.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του τακτικού στρατού της Συρίας εξαπέλυσαν επιθέσεις στις συνοικίες Κάνταμ και Αασάλι, δύο από τους τελευταίους θύλακες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι σημερινές μάχες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως το απόγευμα 42 άνθρωποι. Παράλληλα, βομβαρδίστηκε το Χαλέπι, με τη βοήθεια πολεμικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεριωθουμένων, την ώρα που οι εξεγερμένοι επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τα ερείσματά τους στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας.
Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCRανακοίνωσε σήμερα ότι πάνω από 150.000 Σύροι υπήκοοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω της βίας, αυξάνοντας κατά 30.000 τον αριθμό των προσφύγων σε σχέση με τον τελευταίο απολογισμό της στις 18 Ιουλίου. Τη Δευτέρα περίπου 6.000 Σύροι κατέφυγαν στο Λίβανο, όπου ήδη οι πρόσφυγες από τη χώρα ξεπερνούν τους 30.000, ενώ σήμερα η αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 5.000 Σύροι κατέφυγαν στην Ιορδανία, όπου ήδη βρίσκονται 36.000. Παράλληλα περίπου 44.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει ότι τα «κενά» στη συλλογή πληροφοριών στη Συρία καθυστερούν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της πτώσης του Μπασάρ αλ 'Ασαντ και της σύμπηξης συμμαχιών με την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η CIA δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σταθερή παρουσία στη Συρία, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί με τις επαναστάσεις στην Αίγυπτο και στη Λιβύη. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών περιορίζονται «στην υποκλοπή επικοινωνιών και στην παρακολούθηση της σύγκρουσης εξ αποστάσεως», υποστηρίζεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η CIA δεν έχει δώσει όπλα στους αντάρτες, αλλά συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που εξοπλίζουν τους αντάρτες.
Από την πλευρά τους, οι Σύροι αντάρτες κατηγόρησαν το καθεστώς ότι μετέφερε χημικά όπλα κοντά στα σύνορα, μια ημέρα μετά την απειλή της Δαμασκού ότι θα τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση επίθεσης από το εξωτερικό».