Πολιτιστικά
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 12:49

Έπαινος της Europa Nostra στο αρχαίο τείχος Νισύρου

Στο έργο «Αποκατάσταση, διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαίου τείχους της Νισύρου» θα απονεμηθεί ο έπαινος της Europa Nostra σε ειδική τελετή, την Κυριακή 29 Ιουλίου, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού κας. Λίνα Μενδώνη.

Στο έργο «Αποκατάσταση, διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαίου τείχους της Νισύρου» θα απονεμηθεί ο έπαινος της Europa Nostra σε ειδική τελετή, την Κυριακή 29 Ιουλίου, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού κας. Λίνα Μενδώνη.

Στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιοκάστρου της Νισύρου

Η απονομή θα γίνει από τον κ. Κώστα Καρρά, αντιπρόεδρο της Εuropa Nostra και ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιοκάστρου της Νισύρου. Η τελετή είναι συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και του Δήμου της Νισύρου. Ο έπαινος δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας η φήμη που προσδίδει στο μνημείο και το νησί της Δωδεκανήσου.

Αναστήλωση εξαιρετικής ποιότητας

Το αναστηλωτικό έργο του αρχαίου τείχους της Νισύρου τιμήθηκε το 2010 από την Εuropa Nostra, τη μη κυβερνητική ευρωπαϊκή οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην κατηγορία «Συντήρηση». Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται αναφορά στην «...εξαιρετική ποιότητα της αναστήλωσης σε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της κλασικής αρχαιότητας στη νησιωτική Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε το αρχαίο τείχος σε πολιτιστική κυψέλη της θερινής ζωής της Νισύρου».

Αρχαίο τείχος Νισύρου

Το αρχαίο τείχος της Νισύρου, η οχύρωση της αρχαίας πόλης, χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα της νησιωτικής Ελλάδας, το οποίο σώζεται σε ύψος 10 μ. περίπου και περικλείει έκταση 130 στρεμμάτων. Δεσπόζει στο λόφο του Παλαιοκάστρου, στο νότιο άκρο του σημερινού οικισμού του Μανδρακίου. Το σύστημα τοιχοποιίας του αρχαίου τείχους ποικίλλει στα μεταπύργια και τους πύργους. Για την οικοδόμησή του χρησιμοποιήθηκε ο ντόπιος ηφαιστειογενής βασαλτικός ανδεσίτης, ένα ιδιαίτερα σκληρό πέτρωμα μελανού χρώματος.

Το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου τείχους της Νισύρου χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου (2003 - 2008) και εκτελέσθηκε από την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία. Στο πλαίσιο του έργου αναστηλώθηκαν συνολικά τρεις πύργοι, έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώθηκαν διαδρομές επισκεπτών, χτίστηκαν πετρόκτιστοι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και ο φωτισμός του κάστρου. Η αναστήλωση του αρχαίου τείχους συνεχίζεται με την αποκατάσταση μεταπυργίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013» (ΕΣΠΑ).