Πολιτική
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 11:50

Πνεύμα συναίνεσης αναμένει από τους χαλυβουργούς το υπουργείο Εργασίας

Την ανάγκη να υπάρξει πρόθεση εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας κατά την αυριανή συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση υπογράμμισε ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος. Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης από το Θ. Παφίλη.

Την ανάγκη να υπάρξει πνεύμα συναίνεσης και πρόθεση εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας κατά την αυριανή συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση υπογράμμισε ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

Νωρίτερα, ο κ. Παφίλης είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει τα ΜΑΤ στρατό του κ. Μάνεση στον Ασπρόπυργο που θέλει να μετατρέψει το εργοστάσιο σε σύγχρονο Νταχάου».

Ο υφυπουργός ζήτησε να επικρατήσει η ψυχραιμία και να διδαχθούν όλες οι πλευρές από την περίπτωση του άλλου εργοστασίου στο Βόλο στο οποίο οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν την πρόταση της εργοδοσίας με αποτέλεσμα σήμερα η μονάδα να λειτουργεί κανονικά.

«Ο διάλογος συνεχίζεται. Υπάρχει πρόσκληση του υπουργείου για αυριανή συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων του Ασπροπύργου. Η παρουσία των ΜΑΤ είχε να κάνει με την εφαρμογή δικαστικής απόφασης. Ελπίζω στην αυριανή συνάντηση να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και πρόθεση εξεύρεσης λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ουσιαστικά με την απάντησή σας υπερασπίζεστε την απαράδεκτη αντεργατική πολιτική του κ. Μάνεση. Εσείς πάτε να δουλέψετε με 500 ευρώ στο Χαλυβουργείο;», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Το υπουργείο λογικά έπρεπε να κρατήσει άλλη στάση και εσείς έρχεστε εδώ και καλύπτετε τον κ. Μάνεση και του δίνετε και λιμάνι από πάνω!», επέμεινε ο κ. Παφίλης και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για τη Χαλυβουργία, υποστήριξε ότι ισοδυναμούν με τη θέση ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πάντως ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την εργοδοσία και επισήμανε ότι το 2011 και το 2012 έγιναν συνολικά έξι συμφιλιωτικές προσπάθειες.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει το άλογο να μπει μπροστά από το κάρο. Πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της εργασίας και να αποφασίσουμε αν θέλουμε το εργοστάσιο ανοιχτό. Ας αντλήσουμε από το παράδειγμα του εργοστασίου στο Βόλο», πρόσθεσε.

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου του σωματείο των εργαζομών ότι προειδοποίησε ότι «το εργοστάσιο πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Δηλαδή, στους εργαζόμενους, δηλαδή στους εργαζομένους, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η συνέχιση των αδιάλλακτων καταστάσεων και «σε μια περίοδο που τα νεύρα είναι τεντωμένα δεν βοηθά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ