Κοινωνία
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 18:55

Αντιδράσεις για τη μεταφορά της ΓΓΕΤ στο υπ. Ανάπτυξης

Την αντίθεσή τους στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για τις συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ εκφράζουν ερευνητές-εργαζόμενοι.

Την αντίθεσή τους στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για τις συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ εκφράζουν ερευνητές-εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η μεταφορά της ΓΓΕΤ από το υπουργείο Παιδείας ξανά στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ανήκε και παλαιότερα, «ακυρώνει η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας». Οι εργαζόμενοι κάνουν μάλιστα λόγο για αιφνιδιαστική μεταφορά «χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, χωρίς να υπάρχει κάποια προεκλογική ή προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και χωρίς να έχει ακόμα δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση η ανακοίνωση για την πράξη αυτή».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση και αντιδράσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στους εργαζόμενους στα Ερευνητικά Κέντρα». Ο Σύλλογος ζητεί παράλληλα να ανακοινωθούν επίσημα οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ανάπτυξης, και της ΓΓΕΤ, και να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με την ανάγκη υλοποίησης ενός Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), η οποία επίσης ζητεί «να επιστρέψει η ΓΓΕΤ και τα εποπτευόμενα από αυτήν Ερευνητικά Κέντρα στο υπουργείο Παιδείας που είναι ο φυσικός χώρος της έρευνας».

Αντιδράσεις συναντούν την ίδια ώρα οι ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις αφενός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και, αφετέρου, του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

«Η τριμερής κυβέρνηση αποφάσισε να αφανίσει το ΕΚΚΕ, που επί 60 χρόνια εκφράζει τη φωνή της κοινωνίας», επισημαίνει ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΚΚΕ, ενώ αμφισβητεί ότι θα υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό όφελος από τη συγχώνευση.

Για «συγχώνευση δίχως στόχο, δίχως σχέδιο, δίχως όραμα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), σχετικά με τις συγχωνεύσεις των τεσσάρων ερευνητικών κέντρων. «Ας μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους να δουλέψουμε. Μας αναδιαρθρώνουν τέσσερα τώρα συνεχώς», αναφέρει η ανακοίνωση, που υπογράφει η πρόεδρος της ΕΕΕ Μαρία Στουμπούδη (ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ