Αθλητικά
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 03:01

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η γιορτή ξεκίνησε με την εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης

Υπό το βλέμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ διεξήχθη η Τελετή Έναρξης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και 65.000 που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο παρακολούθησαν την φαντασμαγορική Τελετή που διοργάνωσαν οι Βρετανοί και η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να μπαίνει πρώτος στο νεοσύστατο στολίδι της βρετανικής πρωτεύουσας, ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, παρέλασαν μπροστά από τους θεατές οι περίπου 10.500 αθλητές και μέλη των αποστολών από τις 204 χώρες που θα συμμετάσχουν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Λίγο πριν τις 02:30 η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, κήρυξε επίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που καθιερώθηκε από το 1908, στη διοργάνωση που τελέστηκε και πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα. Το 1896 στην Αθήνα παρευρέθηκε στην πρεμιέρα των Αγώνων ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α΄. Το 1900 δεν παρέστη κανείς, καθώς οι Αγώνες αποτέλεσαν μέρος της Έκθεσης που γινόταν εκεί και διήρκεσαν σχεδόν έξι μήνες, ενώ στο Σεντ Λούις το 1904 δεν παρευρέθηκε ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε ο Κυβερνήτης της Λουιζιάνα, αλλά ο πρόεδρος της Έκθεσης, την οποία διοργάνωνε τότε η συγκεκριμένη πολιτεία, Ντέιβιντ Φράνσις.

Η κορύφωση της Τελετής Έναρξης έγινε με την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας. Ο κορυφαίος κωπηλάτης όλων των εποχών, ο Βρετανός Στιβ Ρεντγκρέιβ, παρέλαβε το Ιερό Φως από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και κατευθύνθηκε προς το Ολυμπιακό Στάδιο. Μπαίνοντας σε αυτό γνώρισε την αποθέωση και στη συνέχεια παρέδωσε την Φλόγα σε 7 νεαρούς αθλητές που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στον κλασικό αθλητισμό. Οι 7 ολυμπιακές δάδες άναψαν το βωμό μέσα από χοάνες που κείτονταν στο κέντρο του σταδίου και όχι ψηλά όπως στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι χοάνες αυτές, αφού άναψαν υψώθηκαν ταυτόχρονα ψηλά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό βωμό, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα θα καίει μέχρι την Τελετή Λήξης, στις 12 Αυγούστου.

Το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Έναρξης επιμελήθηκε ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης, Ντάνι Μπόιλ. Ο Βρετανός προσπάθησε να παρουσιάσει ένα υπερθέαμα βασισμένο στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία, στους οποίους στο τέλος προστέθηκε υποβασταζόμενος ο 70χρονος Μοχάμεντ Αλι.

Στις 11 το βράδυ ο νικητής του φετινού ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας, Μπράντλεϊ Γουίγκινς χτύπησε τη γιγαντιαία καμπάνα, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της τελετής. Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κένεθ Μπράνα, απήγγειλε ένα απόσπασμα από την «Τρικυμία» του Γουίλιαμ Σέξπιρ.

Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει ο πιο αναγνωρίσιμος Βρετανός όλων των εποχών, ο περίφημος, Τζέιμς Μποντ. Όπως επί της σκηνής, έτσι και σήμερα «ενσαρκώθηκε» από τον Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος με την Βασίλισσα Ελισάβετ έφτασαν με ελικόπτερο πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Η Υψηλοτάτη έπεσε με αλεξίπτωτο, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό την είχε αντικαταστήσει κασκαντέρ. Με την ολοκλήρωση αυτής της μικρής ταινίας, εισήλθε στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου η Βασίλισσα, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Η Τελετή είχε και «ελληνικό χρώμα», καθώς παρέστη και η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η οποία απέδωσε το βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό θέμα της ταινίας «Δρόμοι της Φωτιάς», το οποίο έχει συνθέσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης ήταν ο πρώτος αθλητής που εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο, κρατώντας την ελληνική σημαία και δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της παρέλασης των 204 αποστολών που μετέχουν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Στον χαιρετισμό του ο Ζακ Ρογκ στο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι 204 χώρες που μετέχουν στους Ολυμπιακούς περιλαμβάνουν και γυναίκες στις αποστολές τους. Είπε ακόμη ότι κατά κάποιον τρόπο οι Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους, υπό την έννοια ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε μεθοδικά τον αθλητισμό και τον συνέδεσε με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Η Τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον ουρανό του Λονδίνου και τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ να ανεβαίνει στη σκηνή και να ερμηνεύει τα τραγούδια «The end» και «Hey Jude».