Πολιτιστικά
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 15:33

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος περνά για μια ακόμα φορά τα σύνορα, με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, που πραγματοποιείται στην Ελβετία, από την 1η έως την 11η Αυγούστου.

Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος περνά για μια ακόμα φορά τα σύνορα, με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, που πραγματοποιείται στην Ελβετία, από την 1η έως την 11η Αυγούστου.

Οι ταινίες

Η ταινία «Cavo d' Oro» του σκηνοθέτη Σιαμάκ Ετεμάντη θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μικρού μήκους (Pardi di Domani) του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, το οποίο περιλαμβάνει 28 ταινίες μικρού μήκους από 25 χώρες, και απονέμει τα βραβεία: Pardino d’oro στην πρώτη ταινία, Pardino d’argento στην δεύτερη ταινία, και Locarno short film nominee for the European Film Awards στην ταινία που επιλέγεται για να συμμετάσχει στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Η νέα ταινία μικρού μήκους της Αθηνάς Τσαγγάρη, «Τhe Capsule», σε σενάριο δικό της και της -πολωνικής καταγωγής καλλιτέχνιδας- Αλεξάνδρας Βαλιζέφσκα, θα κάνει, επίσης, την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ, εκτός, όμως, του διαγωνιστικού τμήματος.

Στο άγριο Κάβο Ντόρο

Γυρισμένη στο άγριο φυσικό τοπίο της Νότιας Εύβοιας, η ταινία «Cavo d’ Oro» μιλά για τον έρωτα, τον φόβο και τη μοναξιά, μέσα από την τυχαία συνάντηση σε μια ερημική παραλία δύο άγνωστων ανθρώπων, των οποίων η εσωτερική και διαπροσωπική αγριότητα αλληλεπιδρά με αυτήν της φύσης. Η ακρότητα των καταστάσεων φέρνει σε μια αποκαλυπτική σύγκρουση τον γεμάτο φόβο και μοναξιά άντρα και τη γυναίκα που παλεύει με τους δικούς της δαίμονες.

Πρωταγωνιστούν ο Κυριάκος Χατζηϊωάννου και η Έλενα Μεγγρέλη, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Σιαμάκ Ετεμάντη, ενώ η παραγωγή είναι των Guanaco, Σ. Ετεμάντη, ΕΡΤ και Horsefly, με συνεργάτες παραγωγούς τους Γιώργο Τσούργιαννη, Σύλλα Τζουμέρκα και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).

Γοτθική κάψουλα

Το ελληνικό γοτθικό μυστήριο της ταινίας «Τhe Capsule» ξετυλίγεται μέσα από την ιστορία επτά νέων γυναικών, που διαδραματίζεται σε ένα αρχοντικό, χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο των Κυκλάδων, με τη μορφή μίας σειράς μαθημάτων για την πειθαρχία, την επιθυμία, την ανακάλυψη και την απώλεια. Πρόκειται για έναν μελαγχολικό αναπόφευκτο κύκλο της γυναικείας φύσης, που εκτείνεται στο άπειρο.

Πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Κλεμένς Ποεσί, Ιζόλντα Ντισόκ, Ευαγγελία Ράντου, Ορόρα Μαριόν, Ντενίζ Γκάμζε Εργκούβεν, Σοφία Ντώνα. Η παραγωγή είναι της Haos Film και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.