Νέα δράση, με τίτλο "Αρχαϊκά Χρώματα", ξεκινά από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θα κάνει μία έρευνα για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν, λίγο ή πολύ, τα χρώματά τους.
Νέα δράση, με τίτλο "Αρχαϊκά Χρώματα", ξεκινά από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θα κάνει μία έρευνα για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν, λίγο ή πολύ, τα χρώματά τους.
"Το χρώμα είναι ένα παιχνίδι απορρόφησης και αντανάκλασης", είπε ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής στην συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην αρχαϊκή αίθουσα, και όχι στο αμφιθέατρο του Μουσείου.
"Αιώνια ταξίδια χρωμάτων"
Ο κος Παντερμαλής ανέφερε πως "η έως τώρα επιστημονική έρευνα για το χρώμα στα αρχαία γλυπτά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και έχει οδηγήσει σε εκπληκτικά συμπεράσματα που αναίρεσαν σε μεγάλο βαθμό στερεότυπες παραδοχές για την αρχαία γλυπτική. Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού. Τα τέσσερα βασικά χρώματα των αρχαίων, το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο και η ώχρα θεωρήθηκαν από τους Πυθαγορείους ότι σχετίζονται με τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία της Κοσμογονίας: τον αέρα, το νερό, τη φωτιά και την γη. Την ίδια θεωρία ανέπτυξε διεξοδικά ο Εμπεδοκλής, ο οποίος στην "Οπτική" του υποστήριξε ότι το χρώμα γίνεται αντιληπτό από το μάτι χάρη σε κατάλληλους υποδοχείς, οι οποίοι δέχονται αντίστοιχα τα "μόρια" που εκπέμπουν τα χρώματα. Τέλος, ο Διογένης ο Απολλωνιάτης, όρισε τις ασθένειες χωρίζοντας τους ανθρώπους σε κατηγορίες ανάλογα με τα βασικά χρώματα σε ερυθρόχρους, πυρρόχρους (κιτρινοκόκκινο της φλόγας), μελανόχρους και λευκόχρους".
Αρχαϊκά αγάλματα "θαύμα ιδέσθαι"
Η νέα μουσειακή δράση για τα "Αρχαϊκά Χρώματα" βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και, φυσικά, στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα. Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής "θαύμα ιδέσθαι".
Ψηφιακές εφαρμογές - θεματικές παρουσιάσεις
Στο πλαίσιο της δράσης για τα "Αρχαϊκά Χρώματα", το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια και χρωματίζοντας την Πεπλοφόρο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνεχίζουν τα παιχνίδια στο σπίτι τους, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή www.theacropolismuseum.gr/peploforos. Στο Μουσείο θα πραγματοποιούνται, επίσης, θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο "Αρχαϊκά Χρώματα" από τους αρχαιολόγους-φροντιστές, με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα διεξάγονται στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Σήμερα, ημέρα έναρξης της δράσης, θα πραγματοποιηθούν 6 παρουσιάσεις από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ από αύριο, 1η Αυγούστου, οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι στα αγγλικά και στη 1 μ.μ. στα ελληνικά. Η δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα εντάσσεται στο πρόγραμμα "Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης".
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης