Πολιτική
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 10:35

Ευ. Βενιζέλος: Στηρίζουμε με υπευθυνότητα την κυβέρνηση

Το στρατηγικό σχέδιο δέκα σημείων για την οικονομία παρουσίασε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, επιμένουμε στην ανάγκη να υπάρχει ενιαίο εσωτερικό μέτωπο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Το στρατηγικό σχέδιο δέκα σημείων για την οικονομία που ανέπτυξε κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσίασε σήμερα κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε εξάλλου ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίου εσωτερικού μετώπου.

Συνοπτικά τα δέκα σημεία του στρατηγικού σχεδίου για την οικονομία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

1. Ανάγκη αξιοποίησης της περιόδου μέχρι την υποβολή της έκθεσης της τρόικας, με υψηλού επιπέδου επαφές με κυβερνήσεις – εταίρους – θεσμικά όργανα Ε.Ε., ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου, ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Όπως επίσης σημείωσε, πρέπει να αναλάβει και η αντιπολίτευση το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, αλλά και να αναδείξουμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς καμία χώρα, ούτε η Ιρλανδία ούτε η Πορτογαλία, δεν έχει επιτύχει τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει, τόνισε, να πάψει η αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων και κριτική περί αδράνειας όλο αυτόν τον καιρό

2. Ισχυρή δέσμευση για εκτέλεση του προϋπολογισμού, προώθηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

3. Επιβεβαίωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου που πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένος με μακροοικονομικές προϋποθέσεις.

4. Ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2016

5. Επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-16 ώστε να καταστεί εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους για τον επόμενο προϋπολογισμό

6. Εξειδίκευση μέτρων της επόμενης διετίας χωρίς οριζόντιες περικοπές που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

7. Βελτίωση μακροοικονομικού κλίματος αν βελτιωθεί μπορούμε να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά τα μέτρα

8. Αμεση λήψη απτών μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης για την ανακοπή της ύφεσης και τη στήριξη της ανάπτυξης, την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση κόστους χρήματος και άμεσα μέτρα ελέγχου των τιμών

9. Αμεσα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής (αναπροσαρμογή δανείων κτλ)

10. Αλλαγή σε συνεργασία με τους εταίρους, του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου. Η συνεχής συζήτηση με τα γνωστά αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα εμποδίζει τις επενδύσεις, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να αλλάξει το κλίμα αυτό, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναβεβαίωσε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Το ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε, «στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση, θέλουμε να έχει μακρά πνοή, ορίζοντα τετραετίας ... Σεβόμαστε τη συμφωνία της προγραμματικής σύγκλισης, επιμένουμε στην ανάγκη να υπάρχει ενιαίο εσωτερικό μέτωπο». Όπως είπε, μπορεί ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί να έχουν την ευθύνη των χειρισμών, ωστόσο και το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού. », πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει πρώτα να δείξει ότι συμμορφώνεται, να δώσει δείγματα γραφής και μετά όλα τα άλλα».

Τόνισε επίσης ότι η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται στο πλαίσιο της τρόικας και συμπλήρωσε ότι έως τη στιγμή που οι ελεγκτές θα καταθέσουν την έκθεσή τους πρέπει να υπάρξουν υψηλού επιπέδου επαφές με κυβερνήσεις και ευρωπαϊκά όργανα.

«Τα πλαίσια της συγκυβέρνησης και οι επιταγές της τρόικα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της χώρας», σχολίασε η Χρυσή Αυγή και με αφορμή την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε : «Απαιτείται πράγματι στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας μέσω της επιστροφής στην εθνική παραγωγή και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας κοιτασμάτων».