Πολιτική
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 11:12

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Τους εκπροσώπους της τρόικας δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός για την παροχή διευκρινίσεων «γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τους εκπροσώπους της τρόικας δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός για την παροχή διευκρινίσεων «γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», όπως επισήμως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η συνάντηση έγινε στις 9 το πρωί παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Λίγο μετά από τις 2 ολοκληρώθηκε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κατά τη σημερινή του ομιλία στην ΚΟ του Κινήματος επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την ανάγκη σύμπηξης ενιαίου εσωτερικού μετώπου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2216635 .

«Η κυβέρνηση παραμένει αρραγής και δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει», υποστήριξε νωρίτερα σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, και χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά όπως είπε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».

«Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην παρθούν οριζόντια μέτρα. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων.

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προσήλθαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό επιδιώκοντας από κοινού εφαρμογή του προγράμματος σε δύο φάσεις και σε βάθος τετραετίας, ενώ εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσαν ότι συμφωνούν σε «έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό».

«Κακώς μιλάτε για μέτρα», παρατήρησε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι στο επίκεντρο της συζήτησης των κυβερνητικών εταίρων βρέθηκε ένα «συνολικό στρατηγικό πλαίσιο» με βασικό στόχο να βγει η χώρα από την κρίση, να ανασχεθεί η ύφεση, να προωθηθούν η ανάπτυξη και οι διαθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως πρόκειται για μία από τις παραμέτρους που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Υπάρχουν και άλλες δυο: χρειάζονται σταθερά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και να μείνει το ίδιο το ονομαστικό βάρος του χρέους», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι εθνικό και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη στάση, καταλογίζοντάς του ότι «επενδύει στο αδιέξοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκαν περικοπές, αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που, όπως είπε, είναι πολλά, μεγάλα και ακανθώδη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε για άλλη μία φορά πως «η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη», ενώ έκανε γνωστό πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε αδιέξοδο στις συζητήσεις, αλλά αντίθετα όπως είπε, διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει δεν υπάρχει διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μίγμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφορικά με το πακέτο των περικοπών. Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών ότι «πρέπει να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ, ότι χρειάζονται δυο ακόμη χρόνια, αλλά και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος». Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι «να μην ακυρώσουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη».

Σε δηλώσεις του σήμερα στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς, όπως είπε, υπάρχει εκκρεμότητα με την καταβολή της προβλεπόμενης από τη δανειακή σύμβαση δόσης. Επισήμανε πάντως πως υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «θα βρεθεί λύση» με το ελληνικό ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναλύοντας την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο».

«Αυτό που μας απασχολεί, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχουμε βρει που συνίσταται σε «ένα πρόγραμμα εκτός στόχων, ύφεση πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, σχεδόν διπλάσια η ανεργία και πάνω από 54% στα νέα παιδιά».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και υποστήριξε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πακέτο που θα φέρει ανάταση και ανάπτυξη.

«Συνεκτιμούνται οι πολιτικές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει τις ελάχιστα δυνατές επιβαρύνσεις στο σκέλος των συντάξεων», είπε, ενώ, όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό με θρησκευτική ευλάβεια τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών και δεύτερον να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί ή έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να κάνουμε.

Τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε, θα πρέπει να χουμε κανονίσει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, να έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να χουμε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.

«Βενιζέλος "κακώς μιλάτε για μετρα", Κουβελης "δεν μιλήσαμε για μέτρα", κυβερνηση: Τα μέτρα 11,5 δισ. θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο. Μας δουλεύουν», σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το θέατρο του μνημονιακού παράλογου συνεχίζεται από την τρικομματική κυβέρνηση» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική του προέδρου ΠΑΣΟΚ.

«Έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν. Τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να σταθούν, ειδικά όταν γίνονται εις βάρος μιας κοινωνίας που εξαπατήθηκε πλήρως προεκλογικά», υποστήριξε στη σχετική ανακοίνωσή του για τη χθεσινή σύσκεψη. «Για τον κ. Βενιζέλο και τις δηλώσεις του το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι την πολιτική του εμμονή να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάθε μέρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος διαχειρίζεται, με καταστροφικό τρόπο, τις τύχες της χώρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

«Παρακολουθούμε ακόμη ένα επεισόδιο του "στημένου ναυαγίου" της ελληνικής Οικονομίας» και οι πρωταγωνιστές του «έχουν ευθύνες βαριές και απαράγραπτες», παρατήρησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

«Η τρόικα εσωτερικού σε συνεργασία με την τρόικα εξωτερικού επιμένουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο εγκαταλείπουν και απορρίπτουν ακόμη και οι τελευταίοι μνημονιακοί θύλακες, όπως ο ΣΕΒ και ο κ. Δασκαλόπουλος, ενώ την ίδια στιγμή οι Financial Times καλούν το ΔΝΤ να παραδεχθεί την αποτυχία του. Καλείται λοιπόν η Ελλάδα να εφαρμόσει πρόγραμμα προορισμένο να αποτύχει για να θεμελιωθεί οριστικά και αμετάκλητα στην αποτυχία αυτή, η απόφαση αποχώρησής της από το ευρώ», υποστήριξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν δεν είναι προσωρινά», αλλά αφορούν «και την μετά κρίση περίοδο» προειδοποιεί από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα τα μέτρα έχουν να κάνουν «με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου η οποία προϋποθέτει την αύξηση της δυστυχίας του λαού». Για το λόγο αυτό το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τα εργατικά-λαϊκά στρώματα «να επιβάλλουν αλλαγή πορείας της κοινωνίας», καθώς, όπως τονίζει, «δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση».