Πολιτική
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 15:04

Αναβρασμός για τις αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο

Αντιδράσεις σε διάφορες πτέρυγες της Βουλής έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που αναμένεται να επιφέρει -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αιχμές κατά της πρώην υπουργού Παιδείας από τον Ευ. Βενιζέλο. «Βέτο» από Λοβέρδο στις προωθούμενες αλλαγές. Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου προτείνει ο Αλ. Τσίπρας.

Αντιδράσεις σε διάφορες πτέρυγες της Βουλής έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που αναμένεται να επιφέρει -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Κραδασμοί» παρατηρούνται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ασκεί ουσιαστικά «βέτο» στις προωθούμενες αλλαγές και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αφήνει αιχμές κατά της Αννας Διαμαντοπούλου και όσων προσεγγίζουν «τα θέματα από μία προσωπική και αποσπασματική οπτική γωνία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του Κινήματος, αντέκρουσε τα περί «ύβρεως για τη Δημοκρατία» και το δριμύ «κατηγορώ» της πρώην υπουργού Παιδείας, όσον αφορά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην αλλαγή του νόμου, δίνοντας ως παράδειγμα τη δανειακή σύμβαση, η οποία έχει ψηφιστεί επίσης από το κοινοβούλιο, αλλά τώρα αναζητείται αλλαγή κάποιων όρων της.

«Ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για ύβρη επειδή ζητούμε να συζητήσουμε ξανά τους όρους της δανειακής σύμβασης, γιατί η Βουλή δεν έχει ευνουχιστεί ως προς το δικαίωμα της αυτό από καμία προηγούμενη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έβαλε κατά όσων προσεγγίζουν «τα θέματα από μία προσωπική και αποσπασματική οπτική γωνία» και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του νόμου 4009/2011 ούτε θίγεται ούτε θα θιγεί. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ισχύοντα νόμο μεγάλη θεσμική κατάκτηση και επισήμανε δύο σημαντικά στοιχεία του: την αποβολή του κομματισμού από τα Πανεπιστήμια και την επιβολή της νομιμότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της δήλωση, η πρώην υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2216222 .

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, επέκρινε εμμέσως την απόφαση να έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή ξένισε και τον ίδιο, τόνισε ωστόσο ότι δικαιολογείται, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά το νέο ακαδημαϊκό έτος το φθινόπωρο.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου να γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις και όχι σε μια που προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Την ίδια στιγμή ο Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, καλώντας μάλιστα τους βουλευτές, αν δεν αποσυρθεί, να το καταψηφίσουν.

Σε εισήγησή του που διανεμήθηκε πριν από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ -από την οποία απουσίαζε- ο κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει «τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αντιμεταρρυθμιστική» και σημειώνει πως «στέλνει λανθασμένο και επιζήμιο μήνυμα για την Ελλάδα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

Όπως επισημαίνει, «δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί και αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή: η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης, μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου».

Κάνει επίσης λόγο για «τριμελές διευθυντήριο» που έχει αντικαταστήσει την κυβέρνηση, για να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο δεν πέρασε καν από υπουργικό συμβούλιο. «Για τους πολιτικούς, μόνος δρόμος είναι ο παρασιτισμός! Ιδού το δίδαγμα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός.

Στο κατάλογο των επικριτών των αλλαγών στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προστέθηκε και ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση».

«Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, σε δήλωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Επισημαίνει όμως πως για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια.

Διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου. Όπως σημειώνει, είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις που λήγει η θητεία τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του νέου νόμου.

Θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Κατάργηση του νόμου-πλαισίου προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Εν τω μεταξύ, την πλήρη κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επαναλειτουργήσουν. «Ο,τι και να ζούμε [...] δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πνευματική αυτοκτονία του τόπου».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε περίοδο διαλόγου για νέο νομοθετικό πλαίσιο, που να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2013, με συμφωνημένο μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου «θα αποκατασταθεί η φοιτητική μέριμνα, οι δημοκρατικοί κανόνες και η λειτουργία των ΑΕΙ». Εξέφρασε δε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι.

Σχολιάζοντας την επίμαχη δήλωση της πρώην υπουργού Παιδείας, χαρακτήρισε την ψήφιση του νόμου 4009 «πραγματική ύβρη για τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μη εκλογή της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή οφείλεται και στον νόμο για την Παιδεία.

H παρέμβαση του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου . «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας και ένας κύκλος δογματικών δυνάμεων γύρω του, προσπάθησαν επί ένα χρόνο να διασπείρουν ψεύδη για το νόμο 4009/2011 κινδυνολογώντας περί διδάκτρων, ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων ή περί τέλους των πτυχίων. Απέτυχαν», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου με δήλωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη η σημερινή επανάληψη του ψεύδους», σημειώνει η πρώην υπουργός και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας συνεπής βεβαίως με τον εαυτό του, ζητά την πλήρη ανατροπή του νόμου και την επιστροφή στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Την επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ όπου τα τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν και να καταδυναστεύουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους. Επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο των κομμάτων και των παρατάξεων χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σύνδεση με την παραγωγή και την οικονομία, χωρίς ελεύθερη φωνή».

Εκφράζει τέλος την εκτίμηση ότι «οι υγιείς δυνάμεις της χώρας και της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν αυτό το πισωγύρισμα».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Όχι» σε πολιτικά παιχνίδια με την παιδεία

Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή ενός νόμου «που ακολουθεί την μνημονιακή λογική έκτακτης ανάγκης» εξέφρασε η Σταυρούλα Ξουλίδου, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Δεν μπορεί κανείς να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την παιδεία, όταν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την οικονομική ασφυξία στην οποία περιήλθαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους κατά 73%», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα, σύγκλιση του Ανώτατου Συμβούλιου Παιδείας κι άμεση αναστολή του Νόμου 4009/2011 ως την εξεύρεση ικανών πόρων για την λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

Χρυσή Αυγή: Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα

Τη θέση ότι «απαιτείται ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, απαλλαγή του από κομματικές σκοπιμότητες και άμεση στροφή προς τις ελληνικές αξίες» διατύπωσε η Χρυσή Αυγή.

Τόνισε ακόμη ότι «η παιδεία μας έχει χάσει τον εθνικό της προσανατολισμό και έχει εμπορευματοποιηθεί, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν άσυλα εγκληματιών».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση «αγωνιά» να περάσει το νόμο-πλαίσιο

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εγκάλεσε την κυβέρνηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές εν μέσω καλοκαιριού με τη μορφή του κατεπείγοντος.

«Η κατάθεση από τη συγκυβέρνηση νομοσχεδίου που αφορά σε μικροαλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δείχνει την αγωνία της να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, που ολοκληρώνει την εικόνα του "Πανεπιστημίου Α.Ε."», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ε του κόμματος.

Παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι επιχειρεί να προχωρήσει στη «λεγόμενη "χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ", δηλαδή το κλείσιμο σχολών με κριτήριο τα συμφέροντα και τους στόχους των επιχειρήσεων» καθώς και ότι επιδιώκει παράλληλα να «δημιουργήσει συμμαχίες με μερίδα καθηγητών».

Υποστηρίζει επίσης, ότι η «επιβολή διδάκτρων είναι προ των πυλών», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που σπουδάζουν με δυσκολίες καθώς οι γονείς τους είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ στην αρμόδιο Επιτροπή της Βουλής

Το νομοσχέδιο πάντως ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινό. Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αιτιολόγησε την επιδίωξη της κυβέρνησης να ακολουθηθούν ταχύτατες διαδικασίες επεξεργασίας και ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος κοινοβουλευτικός χρόνος των δύο μηνών και να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών, καθαρισμού των σχολείων, κάλυψης των οικονομικών οφειλών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ.λπ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι εξηγήσεις του υπουργού κρίθηκαν «επαρκείς», ενώ ενάντιος στάθηκε ο εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», Νότης Μαριάς, ο οποίος υποστήριξε πως «λίγες μόνον ρυθμίσεις επείγουν πραγματικά - και τα ζητήματα που αφορούν ήταν γνωστά ήδη από την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρος Ταλιαδούρος, τόνισε πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επιλύονται ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου, διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ, επιτυγχάνεται μια πλέον λειτουργική ισορροπία μεταξύ των αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης και βελτιώνεται ο τρόπος ανάδειξής τους με έμφαση στην αυτοδιοίκηση.

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ξεχωρίζουν η καθιέρωση της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου σε περίπτωση που οι κανονικές εκλογικές διαδικασίες για τα όργανα διοίκησης παρακωλύονται, η εκ νέου ανάδειξη των Τμημάτων ως βασικών εκπαιδευτικών μονάδων των ΑΕΙ, η εκλογή των Κοσμητόρων των Σχολών από το εκπαιδευτικό προσωπικό τους (αντί των Συμβουλίων Διοίκησης), η έγκριση με βάση τη διαδικασία του 2009 των προϋπολογισμών εκείνων των Σχολών που δεν είχαν εγκριθεί, η παράταση της θητείας των οργάνων των Σχολών μέχρι την κανονική τους λήξη, η επαναφορά των μεταπτυχιακών σπουδών σε επίπεδο Σχολής, η ρύθμιση ζητημάτων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Τάσου Κουράκη, αναγνώρισε αρκετές θετικές πτυχές στο νομοσχέδιο, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, τασσόμενος ενάντια στην επιστολική ψήφο, στη διατήρηση της ανάθεσης διοικητικών αρμοδιοτήτων στα Συμβούλια Διοίκησης (όπου μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί), στη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση των ΑΕΙ από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), στην «ελλιπέστατη αντιμετώπιση της φοιτητικής μέριμνας», αλλά και στο «φοβερό δώρο που δίνεται στα ιδιωτικά Κολλέγια - με τα προσόντα των καθηγητών τους να αντιστοιχούν στα προσόντα που ισχύουν για τα μητρικά τους πανεπιστήμια και όχι για τα ελληνικά».

Από πλευράς «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», η Σταυρούλα Ξουλίδου παρατήρησε πως με το νομοσχέδιο «δεν αλλάζει η βασική φιλοσοφία του νόμου της Α. Διαμαντοπούλου, αλλά απλώς επιφέρονται ορισμένες βελτιώσεις». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, εξέφρασε εντονότατη καχυποψία για τη διαδικασία συγχώνευσης των εκπαιδευτικών μονάδων, για την οποία παρατήρησε πως ακολουθούνται διαδικασίες «fast track». Για να βγούμε απ' την κρίση δεν χρειαζόμαστε ένταση εργασίας, αλλά επένδυση στη γνώση και διεύρυνση των εκπαιδευτικών ευκαιριών, υποστήριξε ο κ. Μαριάς, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη «μνημονιακή λογική της συρρίκνωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διαπερνά το νόμο Διαμαντοπούλου».

Για τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ) «παρά τις κορώνες περί ανατροπής του νόμου Διαμαντοπούλου και προώθησης βελτιωτικών ρυθμίσεων, το νομοσχέδιο προσπαθεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα βασικά του χαρακτηριστικά». Στο επίκεντρο της πολεμικής του ΚΚΕ βρέθηκε η επιστολική ψήφος, αλλά και η χωροταξική αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία κατά τον κ. Καραθανασόπουλο, κινείται στην κατεύθυνση των «αντιδραστικών αποφάσεων της Μπολώνια για άμεση διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από πλευράς του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή», υποστήριξε πως «η ελληνική παιδεία σήμερα, δεν νοσεί από το πώς θα εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές και οι κοσμήτορες, αλλά από άλλα προβλήματα πιο σημαντικά». «Θα αντιληφθούμε, επιτέλους, πως τα πανεπιστήμια πρέπει να προάγουν την ελληνική αγωγή ή θα εξακολουθήσουν να αποτελούν άντρο εγκληματικότητας από εξωπανεπιστημιακούς, που προβαίνουν σε κακουργηματικές πράξεις; Οι πρυτανικές αρχές δεν ήταν αυτές που προκάλεσαν προβλήματα, που οδήγησαν φοιτητές να μπαίνουν σε πρυτανικά γραφεία, να κάνουν διαρρήξεις και να σπάνε στο ξύλο καθηγητές;» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Ματθαιόπουλος.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, καθώς «αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ πανεπιστημίων και Πολιτείας». Κατά την κ. Ρεπούση, ο νόμος Διαμαντοπούλου περιείχε κάποιες διατάξεις που τον καθιστούσαν προβληματικό, με συνέπεια να αποτελεί «το άλλοθι των δυνάμεων της ακινησίας στο πανεπιστήμια, που μάχονται την όποια αλλαγή (...) Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνει η μεταρρύθμιση - και την 1η Σεπτεμβρίου τα πανεπιστήμια να είναι ανοικτά με διοικήσεις».

Με το ΠΑΣΟΚ να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο βουλευτής του, Δ. Κρεμαστινός, ανέφερε πως «ο υπουργός προσπαθεί να λειτουργήσει τα πανεπιστήμια - και βλέπω την προσπάθειά του ως θετική (...) Όταν φτάνουμε στο σημείο να λειτουργούν πανεπιστήμια χωρίς φοιτητές, αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να μπουν αυτά τα πράγματα σε μια τάξη. Χρειάζεται όμως συναίνεση για να εφαρμοστεί ο νόμος. Το να έχεις εξωπανεπιστημιακή διοίκηση είναι ιδεατό, αλλά δεν μπορεί να περάσει στο πανεπιστήμιο...».

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι η χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων θα γίνει κατόπιν καταγραφής της σημερινής κατάστασης, θέσπισης συγκεκριμένων ακαδημαϊκών κριτηρίων, αλλά και διαλόγου με την κοινωνία.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπενθύμισε πως η επιστολική ψήφος «προβλέπεται και στο Σύνταγμα για τις βουλευτικές εκλογές» και διευκρίνισε πως πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μονάχα επικουρικά, «ώστε να μην μπορούν κάποιες ηχηρές μειοψηφίες να εμποδίζουν την πλειοψηφία να εκφραστεί». Η αναβάθμιση των πανεπιστημίων -σημείωσε ο υπουργός Παιδείας- δεν εξαντλείται σε διοικητικές ρυθμίσεις. Οι τελευταίες ωστόσο, τόνισε, «είναι ένα σκέλος για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, που είναι η ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού χάρτη και του παλιού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και η συνολική αξιολόγηση των συγγραμμάτων».