Η Σάμος τιμά τον μεγάλο Έλληνα μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη, ως ιδιαίτερη πατρίδα του και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του, με ένα καλοκαιρινό διήμερο αφιέρωμα, την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Η Σάμος τιμά τον μεγάλο Έλληνα μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη, ως ιδιαίτερη πατρίδα του και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του, με ένα καλοκαιρινό διήμερο αφιέρωμα, την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Σε δύο διαφορετικούς χώρους
Το πρόγραμμα –με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- περιλαμβάνει ρεσιτάλ πιάνου με έργα Καλομοίρη, που θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη πιανίστα Έλενα Μουζάλα και ρεσιτάλ τραγουδιού με τη σοπράνο Μήνα Πολυχρόνου, συνοδευόμενη από τον Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο, ενώ την εκδήλωση προλογίζει ο αρχιμουσικός και πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης», Βύρων Φιδετζής. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στο Πυθαγόρειο, στο ξενοδοχείο Doryssa Seaside Resort (αίθουσα Σιβύλλα), με την ευγενική παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου «Νικόλαος Δημητρίου», την Τετάρτη 1 Αυγούστου και θα επαναληφθεί την Πέμπτη 2 Αυγούστου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου.
Υπό αντίξοες συνθήκες
Παρά το γεγονός ότι διανύουμε το Έτος Μανώλη Καλομοίρη, λόγω των οικονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, φέτος δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή του επιτυχημένου επί σειρά ετών καλοκαιρινού θεσμού του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», οπότε η Σάμος περιορίστηκε σε αυτό το αφιέρωμα, με τη στήριξη του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» και τη συνεργασία του Δήμου Σάμου και την πρώην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που είχε κάνει χορηγία, έναν χρόνο πριν. Ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Στυλιανός Θάνος, αναφερόμενος στο φετινό αφιέρωμα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, οι μουσικές εκδηλώσεις, που γίνονται με τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού, συνθέτη και πατέρα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής, που ο Δήμος Σάμου θα μπορούσε να αποδώσει... Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας πλήρη επίγνωση του καθήκοντός μας να συμβάλλουμε στη διατήρηση, προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ευελπιστούμε ότι θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» στο άμεσο μέλλον». Την προετοιμασία του αφιερώματος επόπτευσε η εγγονή του συνθέτη, Χαρά Καλομοίρη, η οποία εξέφρασε την ευχή να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι υπάρχουσες σοβαρές αντιξοότητες και το διεθνούς κύρους Φεστιβάλ να μπορέσει από τον επόμενο χρόνο να επαναλειτουργήσει στο ακριτικό μας νησί.
Ο μεγάλος μουσουργός
Ο Μανώλης Καλομοίρης γεννήθηκε στη Σμύρνη, το 1883, από οικογένεια που καταγόταν από τη Σάμο. Σε νεαρή ηλικία, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου μαζί με τις γυμνασιακές του σπουδές ξεκίνησε και συστηματικές σπουδές στο πιάνο. Θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής της Ελλάδας και το μουσικό του έργο συνδέεται με την ελληνική παράδοση και το δημοτικό τραγούδι. Συνέθεσε πολλά έργα, μεταξύ των οποίων πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, ένα κοντσέρτο για πιάνο, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα ή για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά. Υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων για την θεωρία της μουσικής. Το 1919, ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο, τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και διορίσθηκε Γενικός Επιθεωρητής, Αρχιμουσικός, σε όλες τις στρατιωτικές μπάντες Αθηνών. Παράλληλα με τη συνθετική του εργασία, ανέπτυξε ένα τεράστιο παιδαγωγικό έργο, σφραγίζοντας κάθε πτυχή της μουσικής ζωής του τόπου. Το 1945, εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα, το 1962.
Πληροφορίες: Δήμος Σάμου, τηλ. 22733 50100.