Κοινωνία
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 18:48

Σε εταιρείες security εξετάζει να αναθέσει η ΔΕΗ την ασφάλεια του δικτύου της

Τη δυνατότητα να αναθέσει το έργο του ελέγχου του δικτύου της σε εταιρεία security εξετάζει η ΔΕΗ, καθώς το φαινόμενο της κλοπής των μετασχηματιστών του δικτύου της εξελίσσεται σε μείζον οικονομικό πρόβλημα.

Τη δυνατότητα να αναθέσει το έργο του ελέγχου του δικτύου της σε εταιρεία security εξετάζει η ΔΕΗ, καθώς το φαινόμενο της κλοπής των μετασχηματιστών του δικτύου της εξελίσσεται σε μείζον οικονομικό πρόβλημα.

Για την κατάσταση αναφορικά με τις κλοπές ενημερώθηκαν σήμερα οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από στελέχη της ΔΕΗ που είχαν κληθεί μαζί με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των στελεχών της επιχείρησης, οι μέθοδοι κλοπών των μετασχηματιστών εξελίσσονται συνεχώς και όσα μέτρα και αν λαμβάνει η ΔΕΗ αντιμετωπίζονται από τα οργανωμένα κυκλώματα που επιδίδονται στην μαζική αφαίρεση μετασχηματιστών.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει κλαπεί το 50% των μετασχηματιστών χαμηλής τάσης από τη ΔΕΗ, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Θήβα, η Λειβαδιά, η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία.

Όπως επισημάνθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, οι κλοπές γίνονται από οργανωμένες συμμορίες, κυρίως αλλοδαπών, καθώς ένας μόνον μετασχηματιστής αποδίδει 120 κιλά χαλκού στους κλεπταποδόχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την ανάθεση της ασφάλειας του δικτύου της σε ιδιωτική εταιρεία η ΔΕΗ θα βαρύνεται με το 10% της συνολικής απώλειας που έχει από τις κλοπές των μετασχηματιστών.

Η ακρόαση του κ. Ζερβού και των στελεχών της ΔΕΗ είχε προγραμματιστεί προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την προμήθεια μετασχηματιστών από τη ΔΕΗ και το έργο της εξόρυξης βραχώδους μάζας στην περιοχή της Μαυροπηγής.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η ΔΕΗ με την ανάθεση των δύο μεγάλων έργων, αυτού της εξόρυξης βραχώδους μάζας στη Μαυροπηγή και εκείνου της προμήθειας τριφασικών μετασχηματιστών, είχε σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ ωφελείται με έκπτωση της τάξεως του 20% στο κόστος από την ανάδειξη μειοδότη στο έργο της εξόρυξης βραχώδους μάζας και υπερκείμενων από την Προτομή του Ορυχείου Μαυροπηγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ