Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 18:53

Ρώσος λάτρης της φυσικής μοιράζει χρήματα σε εξέχοντες επιστήμονες

O Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner, ένας πρώην φοιτητής φυσικής που παράτησε το πανεπιστήμιο το 1989 για να ασχοληθεί πρώτα με τον τραπεζικό τομέα κι έπειτα με επενδύσεις στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε το δικό του βραβείο φυσικής, το Fundamental Physics Prize, με το εντυπωσιακό έπαθλο των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

O Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner, ένας πρώην φοιτητής φυσικής που παράτησε το πανεπιστήμιο το 1989 για να ασχοληθεί πρώτα με τον τραπεζικό τομέα κι έπειτα με επενδύσεις στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε το δικό του βραβείο φυσικής, το Fundamental Physics Prize, με το εντυπωσιακό έπαθλο των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι επενδύσεις του Milner σε επιχειρήσεις όπως το Facebook, το Twitter ή το Groupon, του απέφεραν μια περιουσία που μετριέται σε δισεκατομμύρια δολάρια και του επιτρέπει να «επιβραβεύει τις προσπάθειες για να κατανοήσουμε τα βαθύτερα μυστικά της φυσικής και του Σύμπαντος», όπως δήλωσε.

Εννέα διαφορετικοί επιστήμονες, με σπουδαίο έργο κατά την τελευταία 20ετία, βρέθηκαν αναπάντεχα εκατομμυριούχοι, και δηλώνουν έκπληκτοι από το μέγεθος του βραβείου καθώς διάλεξαν ένα επάγγελμα που παραδοσιακά δε συμβαδίζει τόσα πολλά χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καθηγητή του ΜΙΤ Alan Guth, o οποίος με υπόλοιπο στον τραπεζικό του λογαριασμό της τάξης των 200 δολαρίων, βρέθηκε ξαφνικά με ένα υπόλοιπο 3.000.200 δολαρίων. O Alan Guth έγινε γνωστός ως ο πρώτος που πρότεινε το φαινόμενο του κοσμολογικού πληθωρισμού, μιας εξαιρετικά σύντομης περιόδου λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, στην οποία το μέγεθος του Σύμπαντος αυξήθηκε εκθετικά, κατά 1078 φορές.

Από τους υπόλοιπους 8, οι 4 φυσικοί είναι από το πανεπιστήμιο του Princeton. Πρόκειται για τους Nima Arkani Hamed, Juan Maldacena, Nathan Seiberg, o Edward Witten, όλοι με πολύ σημαντικό έργο στη θεωρία χορδών, μία από τις ελπίδες της σύγχρονης φυσικής για τη συνένωση όλων των θεμελιωδών δυνάμεων του Σύμπαντος σε μία θεωρία. Οι υπόλοιποι 4 είναι οι Andrei Linde από το Stanford γνωστός κι εκείνος για τη δουλειά του στον κοσμολογικό πληθωρισμό, ο Alexei Kitaev, από το τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια για το έργο του στους κβαντικούς υπολογιστές, και οι Maxim Kontsevich και Ashoke Ken από το Ινστιτούτο προχωρημένων επιστημών στο Παρίσι και από το Ινστιτούτο Harish-Chandra της Ινδίας αντίστοιχα, οι οποίοι κι εκείνοι ασχολούνται με τη θεωρία χορδών.

Οι 9 βραβευθέντες ήταν προσωπική επιλογή του Yuri Milner, όμως τα βραβεία από δω και στο εξής θα είναι ετήσια, και τους μελλοντικούς νικητές θα επιλέγουν οι προηγούμενοι. Οι κανόνες επιτρέπουν ένα βραβείο να μοιραστεί ανάμεσα σε περισσότερους από έναν νικητές, όπως επίσης και κάποιος να είναι δυνατόν να κερδίσει περισσότερα από ένα βραβείο. Θεσπίστηκε επίσης ένα βραβείο της τάξεως των 100.000 δολαρίων για νεαρούς υποσχόμενους επιστήμονες. Μια ειδοποιός διαφορά με τα βραβεία Νόμπελ είναι πως το νέο βραβείο θα δίνεται και σε θεωρητικούς επιστήμονες, των οποίων η εργασία δεν είναι απαραίτητο να έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά.

Μετά τη μείωση του χρηματικού ποσού που συνοδεύει τα βραβεία Νόμπελ, από 1.5 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, τα οποία μάλιστα συνήθως μοιράζονται και ανάμεσα σε δύο ή τρεις επιστήμονες, τα χρήματα του Milner κάνουν τη διαφορά και αναμένεται να δώσουν και την απαραίτητη αίγλη στο νέο βραβείο. Μέχρι σήμερα, το πιο «ακριβό» βραβείο, ήταν το βραβείο Templeton που αφορά περισσότερο πνευματιστικά θέματα παρά επιστημονικά.

Οι 9 πρώτοι νικητές του βραβείου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πως θα χρησιμοποιήσουν το χρηματικό έπαθλο, και αν και ευελπιστούν πως το μεγάλο ποσό θα παρακινήσει περισσότερους φοιτητές να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα, σημειώνουν πως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ασχολείται κανείς με τη φυσική, αν το κάνει για τα χρήματα. Συμφωνούν πάντως πως θα βελτιώσει την αναγνωρισιμότητα του έργου που επιτελούν, και πως σίγουρα θα επενδύσουν ένα μέρος από αυτά τα χρήματα στη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Πηγή:

http://www.nytimes.com/2012/07/31/science/9-scientists-win-yuri-milners-fundamental-physics-prize.html?_r=1&pagewanted=all