Πολιτική
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 07:25

Επαφές Καραμανλή με Τσέϊνι και Πάουελ στην Ουάσινγκτον

Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι και τον επικεφαλής του State Department Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Mετά τη συνάντηση με τον κ. Πάουελ ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ. Καλύψαμε μία σειρά από θέματα. Συζητήσαμε για την τρομοκρατία. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι εμείς υποστηρίζουμε το διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πως, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε πληγεί και θρηνήσει θύματα από την τρομοκρατική δράση. Συζητήσαμε μετά θέματα της ευρύτερης περιοχής, όπου το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η περαιτέρω σταθεροποίηση. Για τα Βαλκάνια επαναλάβαμε την άποψή μας, ότι η πολιτική που ασκείται εκεί πρέπει να στηριχθεί στο απαραβίαστο των συνόρων, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην προοπτική οι χώρες της περιοχής αυτής να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οφείλουμε, ως ελεύθερες κοινωνίες, να δώσουμε στους λαούς αυτούς μία προοπτική, ένα όνειρο για τη μελλοντική τους σταθερότητα».

«Μιλήσαμε βεβαίως για το Κυπριακό. Ηταν μία ευκαιρία να επισημάνω στον υπουργό των Εξωτερικών ότι επιθυμούμε, θέλουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, στη βάση βεβαίως των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ενταξη που πρέπει να γίνει την Ανοιξη του 2003, στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, με το πρώτο κύμα των χωρών–μελών της διεύρυνσης».

«Είχα την ευκαιρία επίσης να διατυπώσω στον υπουργό Εξωτερικών τις απόψεις μας για τον ευρωστρατό. Οτι το κείμενο της Αγκυρας, όπως είναι, δεν μπορεί να γίνει δεκτό και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να καλυφθούν τα ζωτικά ελληνικά συμφέροντα».

«Τέλος, μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις πάγιες απόψεις μας. Οτι δηλαδή στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, θέλουμε την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό πρέπει, πρώτα απ' όλα, να στηρίζεται στην αποδοχή, εκ μέρους της Τουρκίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την εγκατάλειψη των απειλών της βίας και της χρήσης βίας».