Πολιτιστικά
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 10:36

Δροσερές επιλογές για τις θερμές αθηναϊκές βραδιές

Ένας νεαρός συγγραφέας, μια γυναίκα με 15ετές κενό μνήμης, αδίστακτοι εγκληματίες και αστυνομικοί, ένας στρίπερ, ένας πλανόδιος πωλητής και μια σαραντάχρονη ηθοποιός θεάτρου ενσαρκώνονται από δυνατά ονόματα της έβδομης τέχνης και φιγουράρουν στα πλάνα των ταινιών αυτής της εβδομάδας, αναζητώντας την παρέα όσων τριγυρνούν ακόμα στους ζεστούς, αυγουστιάτικους αθηναϊκούς δρόμους.

Ένας νεαρός συγγραφέας, μια γυναίκα με 15ετές κενό μνήμης, αδίστακτοι εγκληματίες και αστυνομικοί, ένας στρίπερ, ένας πλανόδιος πωλητής και μια σαραντάχρονη ηθοποιός θεάτρου ενσαρκώνονται από δυνατά ονόματα της έβδομης τέχνης και φιγουράρουν στα πλάνα των ταινιών αυτής της εβδομάδας, αναζητώντας την παρέα όσων τριγυρνούν ακόμα στους ζεστούς, αυγουστιάτικους αθηναϊκούς δρόμους.

«Aλλη μια νύχτα»

Ο -υποψήφιος για Όσκαρ- σκηνοθέτης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και παραγωγός, Πολ Βάιτζ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο βιβλίο «Another Bullshit Night in Suck City», που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του συγγραφέα Νικ Φλιν. Με πρωταγωνιστές τον -δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ- Ρόμπερτ Ντε Νίρο, την –τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ- Τζούλιαν Μουρ και τους Πολ Ντέινο και Ολίβια Θέρλμπι, ένας νεαρός συγγραφέας, που έχασε πρόσφατα τη μητέρα του και έχει να δει τον πατέρα του από παιδί, αναζητώντας τον εαυτό του, πιάνει δουλειά ως εθελοντής σε ένα άσυλο αστέγων, όπου βρίσκει τον πατέρα του ανάμεσα στους άπορους.

«Η Ζωή μιας άλλης»

Η πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός και μυθιστοριογράφος, Σιλβί Τεστάντ, κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα της Φρεντερίκ Ντεγκέλ, που περιγράφει μια ιστορία έρωτα και αμνησίας. Η -βραβευμένη με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τον «Άγγλο ασθενή- Ζιλιέτ Μπινός και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ματιέ Κάσοβιτζ πρωταγωνιστούν στο ερωτικό δράμα μυστηρίου, για το οποίο η σκηνοθέτης σημειώνει: «Η ζωή μας εκτυλίσσεται αδιάκοπα, χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια της επανάληψης ή της εκ των υστέρων διόρθωσης. Στην ταινία, αυτό που συμβαίνει είναι μαγικό! Η ηρωίδα, έχοντας ένα κενό μνήμης 15 ετών, αφήνει τα λάθη του παρελθόντος πίσω της, προσπαθώντας να διορθώσει ότι μπορεί... Αυτό της προκαλεί έναν δυσάρεστο ίλιγγο, αλλά ταυτόχρονα την εξιτάρει. Φαντάσου να ήμασταν όλοι μια λευκή σελίδα και οι προοπτικές της ζωής μας να παρέμεναν ανοιχτές μπροστά μας».

«Επιχείρηση: Χάος»

Η ινδονησιακή ταινία καταιγιστικής δράσης του Γκάρεθ Έβανς, με τις δεξιοτεχνικά χορογραφημένες σκηνές μάχης, απέσπασε το Βραβείο Κοινού Midnight Madness Award στο Φεστιβάλ του Τορόντο και συμμετείχε επίσημα στα Φεστιβάλ Σάντανς και SXSW 2012. Μια επίλεκτη ομάδα ειδικών δυνάμεων έχει αναλάβει να εξοντώσει τον πιο αδίστακτο εγκληματία της Τζακάρτα, που βρίσκεται σε ένα ρημαγμένο κτίριο 30 ορόφων, μαζί με άλλους εγκληματίες κάθε είδους. Ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει: «Είμαι ο τύπος που κάνει τους κασκαντέρ να τρώνε πολλαπλές κλωτσιές στο κεφάλι για την ευχαρίστηση του κοινού. Ζητάω πολλά από τους ανθρώπους. Πουλάω αίμα και πανδαιμόνιο. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε το πιο συνταρακτικά ζωγραφισμένο τοπίο, ούτε οι πιο απίθανες στιγμές σε φωτογραφία, ούτε η πιο συγκινητική μουσική συγχορδία δεν πλησιάζει για μένα αυτά τα 24 καρέ τελειότητας, όταν οι πολεμιστές μου τα δίνουν όλα, ώστε το κοινό να γίνει μάρτυρας ενός καθαρού σαν κρύσταλλο πλάνου μιας κλωτσιάς στο κεφάλι».

«Magic Mike»

Ο -βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Traffic»- Στίβεν Σόντερμπεργκ επιστρέφει με ένα δράμα, που κάνει μία βουτιά στον σκοτεινό κόσμο του ανδρικού στριπτίζ. Ο πρωταγωνιστής και συμπαραγωγός της ταινίας, Τσάνινγκ Τέιτουμ, αναφέρει: «Έχω δουλέψει ως στρίπερ για οχτώ μήνες, όταν ήμουν 19 χρονών. Πάντα θεωρούσα ότι θα ήταν ωραίο θέμα για ταινία, γιατί -όποτε το αναφέρω- όλοι με ρωτάνε με μεγάλο ενδιαφέρον λεπτομέρειες. Πώς βρήκες τη δουλειά; Πώς ήταν; Πόσα λεφτά έβγαζες;». Και ο Σόντερμπεργκ προσθέτει: «Νομίζω ότι είναι από τις καλύτερες ιδέες που έχω ακούσει ποτέ για ταινία. Είναι αστείο, σέξι και τρελό και μια ενδιαφέρουσα οπτική σε ένα αποκλεισμένο περιβάλλον, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ την εμπειρία να δούν». Το καστ συμπληρώνουν οι Άλεξ Πέτιφερ, Μάθιου Μακόναχι, Μάθιου Μπόμερ, Τζο Μανγκανιέλο και Ολίβια Μαν.

«Χωρίς σύνορα»

Η δραματική ταινία του 2010 -σε σκηνοθεσία Νίκου Γκαϊτατζή και με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Βογιατζή, Γιώργο Χωραφά, Δωροθέα Μερκούρη, Σπύρο Παπαδόπουλο και Απόστολο Γκλέτσο- περιγράφει τη σχέση αγάπης ενός καλοσυνάτου πλανόδιου πωλητή και ενός πεντάχρονου κοριτσιού από τη Ρωσία, που οδηγεί σε ένα παράξενο ταξίδι στην Αμερική.

«Όλα για την Εύα»

Το ασπρόμαυρο δράμα του 1950, του -ήδη βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Γράμμα σε τρεις συζύγους»- Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, με πρωταγωνιστές τους Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζορτζ Σάντερς, Σελέστ Χολμ και Μέριλιν Μονρόε σε έναν από τους πρώτους της ρόλους, προτάθηκε για 14 Όσκαρ, κάνοντας ρεκόρ υποψηφιοτήτων, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα μαζί με τη ταινία «Τιτανικός», αποσπώντας, τελικά, έξι από αυτά, μεταξύ των οποίων και εκείνο της καλύτερης ταινίας. Το 1997, κατέκτησε την 16η θέση, ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Η ταινία βασίζεται στο μικρό διήγημα της Μαίρη Ορ, «Η σοφία της Εύας», και είναι η ιστορία μιας θεατρικής ηθοποιού, η οποία, ενώ έχει κλείσει τα σαράντα και η ηλικία της έχει αρχίσει να φαίνεται, προδίδεται από την κοπέλα που εμπιστεύεται τυφλά.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης