Ο χώρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι ένας από τους πιο έντονα ανταγωνιστικούς παγκοσμίως, αλλά όσο αποτελεσματικό και αν είναι ένα φάρμακο, δεν μπορεί να έχει τη δυνατότητα να... ενημερώνει τον ασθενή ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή να του υπενθυμίζει πως πρέπει να πάρει τα φάρμακά του.
Ο χώρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι ένας από τους πιο έντονα ανταγωνιστικούς παγκοσμίως, αλλά όσο αποτελεσματικό και αν είναι ένα φάρμακο, δεν μπορεί να έχει τη δυνατότητα να... ενημερώνει τον ασθενή ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή να του υπενθυμίζει πως πρέπει να πάρει τα φάρμακά του. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα, καθώς τα ηλεκτρονικά χάπια της Proteus Digital Health, τα οποία εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA- Food and Drug Administration) θα είναι εφοδιασμένα όχι μόνο με κάποια «ενεργό ουσία», αλλά και με μικροσκοπικά τσιπ σιλικόνης, μαγνησίου και χαλκού.
Ερχόμενα σε επαφή με τα πεπτικά υγρά, επικοινωνούν με ένα αυτοκόλλητο που φορά ο κάτοχός τους, το οποίο με τη σειρά του στέλνει ενημερωτικό μήνυμα σε αρμόδια υπηρεσία υγείας ότι τα φάρμακα έχουν ληφθεί. Εάν αυτό δεν έχει γίνει, τότε η υπηρεσία με τη σειρά της υπενθυμίζει, εάν είναι αναγκαίο, στον ασθενή, πως πρέπει να πάρει τα φάρμακά του. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ενδείκνυται για χρήση σε φάρμακα για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Χάντιγκτον.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», πρόκειται για τις πρώτες «βρώσιμες» συσκευές οι οποίες εγκρίνονται από την FDA, και για πολλούς εγκαινιάζουν μία νέα εποχή στην Ιατρική (αν και δεν είναι και λίγοι αυτοί οι οποίοι βλέπουν το όραμα ενός «Μεγάλου Αδελφού» να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά). Μέχρι τώρα, οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε χάπια πλασέμπο, ωστόσο η Proteus ευελπιστεί να δει τους μικροσκοπικούς της αισθητήρες να τοποθετούνται και σε άλλα χάπια στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Τζωρτζ Σάβατζ, συνιδρυτή και επικεφαλής ιατρικό ερευνητή της εταιρείας, ο στόχος δεν είναι να παρενοχλείται ή να παρακολουθείται ο ασθενής, αλλά να είναι ενήμεροι οι γιατροί σχετικά με τη δοσολογία και τη λήψη των φαρμάκων, για να μπορούν να τις ρυθμίσουν ανάλογα εάν βλέπουν ότι δεν γίνονται σωστά.
Η χρήση της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της σύγχρονης επιστήμης στο πολύ κοντινό μέλλον, υποκαθιστώντας «παραδοσιακές» μεθόδους, όπως τα check-up, οι εξετάσεις αίματος και οι μαγνητικές τομογραφίες. Επίσης, ένας πολλά υποσχόμενος χώρος είναι αυτός των νανοτεχνολογικών αντικαρκινικών θεραπειών, που «στοχεύουν» αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς τις ανεπιθύμητες συνέπειες «σκληρών» μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα (όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία) καθώς και η εισαγωγή μικροσκοπικών «δεξαμενών» φαρμάκου στο σώμα του ασθενούς, οι οποίες παραμένουν στο εσωτερικό του και απελευθερώνουν την απαιτούμενη ουσία στις σωστές ποσότητες, τις κατάλληλες στιγμές.