Κόσμος
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 16:17

Συρία: Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε Δαμασκό και Χαλέπι

Δύο επιχειρήσεις πραγματοποίησαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στη Δαμασκό σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 αντάρτες, σύμφωνα με την αστυνομία. Επίθεση ανταρτών σε αεροπορική βάση κοντά στο Χαλέπι.

Δύο επιχειρήσεις πραγματοποίησαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στη Δαμασκό σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 αντάρτες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι άνδρες του στρατού φέρονται να χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών ζητώντας να δουν τα χαρτιά των ενοίκων και εκτέλεσαν αρκετά τα από θύματα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «δεκάδες τρομοκράτες και μισθοφόροι παραδόθηκαν ή σκοτώθηκαν», όταν ο στρατός επιτέθηκε και κατέλαβε τη συνοικία Τζντάιντετ Αρτούζ της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες αναφέρουν ότι επιτέθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης κοντά στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τους ίδιους, έστρεψαν το πυροβόλο ενός άρματος μάχης που κατέλαβαν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, βομβαρδίζοντας την αεροπορική βάση.

Από την πλευρά τους, οι τακτικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι με τα πυροβόλα αρμάτων μάχης και με πυροβολικό, όπως και την περιοχή Τελ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Νωρίτερα σήμερα, μεταδόθηκε από διεθνή ΜΜΕ πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή που εξουσιοδοτεί τη CIA και άλλες υπηρεσίες να υποστηρίξουν μυστικά τους αντάρτες. Ως σήμερα, η Ουάσινγκτον παρείχε «μη θανατηφόρα» βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για περαιτέρω «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και ανακοίνωσε ότι στέλνει προμήθειες σε τρόφιμα για έως και 28.000 ανθρώπους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας στο μεταξύ εκτίμησε ότι 3 εκατ. Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα τους επόμενους 12 μήνες, αφού η σύγκρουση έχει εκμηδενίζει τη συγκομιδή των γεωργικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα συναντήθηκε στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άφιξη όλο και μεγαλύτερων αριθμών Σύρων προσφύγων, που εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι συνέπειες της κρίσης στη Συρία ενδέχεται να πλήξουν «τη σταθερότητα στην περιφέρεια». Οι ΗΠΑ «συνεργάζονται πολύ στενά» με τους Ιορδανούς για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους περίπου 150.000 Σύρους που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, διαβεβαίωσε ο Πανέτα.

Τουλάχιστον 276.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από τον Μάρτιο του 2011 και έχουν φθάσει κυρίως στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Λίβανο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.