Κόσμος
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 18:01

Παραιτείται ο ειδικός απεσταλμένος στη Συρία Κόφι Ανάν

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραιτείται από το ρόλο του ως ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου στο τέλος αυτού του μήνα, όπως ανακοίνωσε ο νυν γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραιτείται από το ρόλο του ως ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου στο τέλος αυτού του μήνα, όπως ανακοίνωσε ο νυν γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν.

«Ο κ. Ανάν πληροφόρησε εμένα, καθώς και το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, κ. Ναμπίλ Ελαραμπί, για την πρόθεσή του να μην ανανεώσει τη θητεία του όταν λήξει στις 31 Αυγούστου 2012», δήλωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αλεραμπί για να βρεθεί αντικαταστάστης.

«Ο Κόφι Ανάν είναι άξιος βαθύτατου θαυμασμού για τον αλτρουιστικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τις εκπληκτικές του ικανότηττες και το κύρος του σε αυτή τη δυσκολότατη και δυνητικά χωρίς αντάλλαγμα αποστολή», είπε ο Μπαν.

Τη λύπη τους εξέφρασαν οι συριακές αρχές, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή «σε κράτη που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία», τις οποίες όμως δεν κατονομάζουν.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του υποστηρίζει πως η παραίτηση αντανακλά και υπογραμμίζει την άρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ να σεβαστεί και να εφαρμόσει το ειρηνευτικό του σχέδιο και τη «συστηματική» πρακτική της Ρωσίας και της Κίνας που απέτρεψαν το ενδεχόμενο ο 'Ασαντ να λογοδοτήσει, ασκώντας βέτο στα σχέδια αποφάσεων που προτάθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος 'Ασαντ, παρά την υπόσχεσή του να συμμορφωθεί προς το σχέδιο του Κόφι 'Αναν, συνεχίζει να δολοφονεί βάρβαρα τον ίδιο το λαό του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος. Ο Κάρνεϊ είπε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να πιστεύει ότι «ο 'Ασαντ πρέπει να φύγει», ενώ σημείωσε ότι το να σταλούν περισσότερα όπλα στη Συρία θα συμβάλλει σε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αυξήσει την πίεση» στη Συρία. «Ειλικρινά, αυτό δείχνει ότι η τρέχουσα διαδικασία δεν λειτουργεί. Το σχέδιο 'Αναν -έχει εργαστεί πολύ σκληρά για αυτό- δεν λειτούργησε, επειδή έχουμε αυτή τη φοβερή αιματοχυσία, και αυτή τη σφαγή» δήλωσε ο Κάμερον στο Sky News.

Η Γαλλία εκτίμησε από την πλευρά της ότι η παραίτηση 'Αναν «δείχνει το δραματικό αδιέξοδο της σύγκρουσης» και επανέλαβε τις εκκλήσεις της για την αποχώρηση του προέδρου 'Ασαντ και μια πολιτική μετάβαση.

«Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, αποσύρεται όμως το επείγον μιας κατάπαυσης του πυρός, της αποχώρησης του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και μιας πολιτικής μετάβασης που θα σέβεται όλες τις κοινότητες της Συρίας είναι πιο πιεστικό από ποτέ» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι λυπάται για την παραίτηση του Κόφι 'Αναν, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «τραγωδία». «Ο Κόφι Άναν είναι ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο, ένας εξαιρετικός διπλωμάτης και ένας πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος, οπότε είναι πραγματικά κρίμα», δήλωσε ο Πούτιν από το Λονδίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Ελπίζω όμως ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της βίας (στη Συρία) θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.