Κόσμος
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 11:41

Συρία: Προς καταδίκη του Σ.Α. από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Σχέδιο απόφασης που καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποτυχία του να βάλει τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία αναμένεται να τεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μία ημέρα μετά την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Ανάν.

Σχέδιο απόφασης που καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποτυχία του να βάλει τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία αναμένεται να τεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μία ημέρα μετά την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Ανάν.

Το σχέδιο χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη συνέλευση των 193 εδρών για να εγκριθεί, ωστόσο δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό. Το σχέδιο, που συντάχθηκε από τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά τους αντάρτες, καταδικάζει τη χρήση «βαρέων όπλων» από το στρατό και το γεγονός ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν αποσυρθεί από τις κατοικημένες περιοχές, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

«Στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση Ασαντ. Καθώς θέλουμε να το ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και γι’αυτό έχουν γίνει κάποιες αλλαγές», δήλωσε Αραβας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας γιατί η γλώσσα στο σχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση είναι ηπιότερη απ’ό,τι ήταν αρχικά.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό δήλωσε ότι η υπερψήφιση του σχεδίου θα καταδείξει ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι μία «πολύ μικρή μειοψηφία» στη Γενική Συνέλευση.

«Οι ίδιες χώρες που πιέζουν γι’αυτή την απόφαση πιο ενεργά είναι οι χώρες που παρέχουν όπλα στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, αυτή είναι δυστυχώς η τραγωδία και κάτι του έκανε τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν τόσο δύσκολες», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

«Λύπη» για την παραίτηση Ανάν

Η ψηφοφορία ακολουθεί την ανακοίνωση για την επικείμενη παραίτηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναλώνονται σε «συνεχείς αλληλοκατηγορίες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς», όπως είπε ο ίδιος.

Τη λύπη τους εξέφρασαν οι αρχές της Συρίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή «σε κράτη που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία», τις οποίες όμως δεν κατονομάζουν.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του υποστηρίζει πως η παραίτηση αντανακλά και υπογραμμίζει την άρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σεβαστεί και να εφαρμόσει το ειρηνευτικό του σχέδιο και τη «συστηματική» πρακτική της Ρωσίας και της Κίνας που απέτρεψαν το ενδεχόμενο ο Ασαντ να λογοδοτήσει, ασκώντας βέτο στα σχέδια αποφάσεων που προτάθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αυξήσει την πίεση» στη Συρία. «Ειλικρινά, αυτό δείχνει ότι η τρέχουσα διαδικασία δεν λειτουργεί. Το σχέδιο Ανάν -έχει εργαστεί πολύ σκληρά για αυτό- δεν λειτούργησε, επειδή έχουμε αυτή τη φοβερή αιματοχυσία, και αυτή τη σφαγή» δήλωσε ο Κάμερον στο Sky News.

Η Γαλλία εκτίμησε από την πλευρά της ότι η παραίτηση Ανάν «δείχνει το δραματικό αδιέξοδο της σύγκρουσης» και επανέλαβε τις εκκλήσεις της για την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ και μια πολιτική μετάβαση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι λυπάται για την παραίτηση του Κόφι Ανάν, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «τραγωδία». «Ο Κόφι Αναν είναι ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο, ένας εξαιρετικός διπλωμάτης και ένας πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος, οπότε είναι πραγματικά κρίμα», δήλωσε ο Πούτιν από το Λονδίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τη λύπη της εξέφρασε και η Κίνα. «Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την παραίτηση Ανάν. Κατανοούμε τη δυσκολία της δουλειάς του μεσολαβητή που είχε αναλάβει και σεβόμαστε την απόφασή του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Διαβεβαιώνει ωστόσο πως « το Πεκίνο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια πολιτική λύση στην κρίση».

Από την πλευρά του, το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου στην «ανάμιξη ορισμένων χωρών», όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες που αναμίχθηκαν στην υπόθεση αυτή δε χαίρονταν με τις προσπάθειες του Ανάν σταματήσει την αποστολή όπλων στη Συρία και να δώσει ένα τέλος τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.