Κόσμος
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 12:58

Στο Νότιο Σουδάν η Χίλαρι Κλίντον

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Νότιο Σουδάν, όπου αναμένεται να ζητήσει διευθέτηση των διαφορών με το Σουδάν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Νότιο Σουδάν, όπου αναμένεται να ζητήσει διευθέτηση των διαφορών με το Σουδάν.

Η Κλίντον είναι η πλέον υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται τη νέα αυτή χώρα που ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο.

Η Ουάσινγκτον που υποστήριξε το διαχωρισμό του Σουδάν και την ίδρυση του Νοτίου Σουδάν ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Τζούμπα και Χαρτούμ.

Ύστερα από μια διανυκτέρευση στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, την Καμπάλα, η Κλίντον θα μείνει τρείς ώρες στην πρωτεύουσα Τζούμπα του Νοτίου Σουδάν, πριν επιστρέψει στην Ουγκάντα, στο πλαίσο της επταήμερης περιοδείας της στην Αφρική.

Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίαλ Ντενγκ Νίαλ «για να επαναλάβει τη στήριξη της Ουάσινγκτον και να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις με το Σουδάν ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία σε θέματα ασφάλειας, της διπλής υπηκοότητας και του πετρελαίου», είχε διευκρινίσει αμερικανός αξιωματούχος στο αεροπλάνο που μετέφερε την υπουργό Εξωτερικών από το Ντακάρ στην Καμπάλα.

Οι διαφορές που εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ Χαρτούμ και Τζούμπα, ανάμεσά τους η χάραξη των συνόρων, το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών και το μοίρασμα των κοιτασμάτων πετρελαίου του Σουδάν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Η Κλίντον θα «επαναλάβει τη σταθερή φιλία μας απέναντι στο Νότιο Σουδάν» αλλά θα επισημάνει στον πρόεδρο Κίιρ την «ανησυχία μας όσον αφορά βασικά θέματα που ακόμη παραμένουν άλυτα, που δεν σημειώνουν πρόοδο και συνεχίζουν να διχάζουν τις δύο χώρες», σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αύξησαν αυτή την εβδομάδα τις πιέσεις τους στο Χαρτούμ και τη Τζούμπα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε μια απόφαση στις 2 Μαΐου, το Συμβούλιο είχε δώσει στους δύο γείτονες προθεσμία έως τις 2 Αυγούστου να διευθετήσουν τις διαφορές τους, αλλιώς τούς προειδοποίησε ότι θα υποστούν κυρώσεις.