Αν το όνομα δεν σας λέει πολλά, το πιθανότερο είναι να τον έχετε δει στη μικρή οθόνη, από κάποιο τροπικό δάσος ή από τους πάγους της Ανταρκτικής, να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να μεταδίδει με μοναδικό τρόπο σε εκατομμύρια τηλεθεατές τις γνώσεις και το πάθος του για τη Φύση.
Αν το όνομα δεν σας λέει πολλά, το πιθανότερο είναι να τον έχετε δει στη μικρή οθόνη, από κάποιο τροπικό δάσος ή από τους πάγους της Ανταρκτικής, να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να μεταδίδει με μοναδικό τρόπο σε εκατομμύρια τηλεθεατές τις γνώσεις και το πάθος του για τη Φύση. Αναγνωρίζοντάς του ακριβώς αυτό, δύο Αυστραλοί επιστήμονες έδωσαν το όνομά του σε μια μικροσκοπική αράχνη, την οποία ανακάλυψαν πρόσφατα: Prethopalpus attenboroughi.
Το έντομο μόλις που ξεπερνά σε μήκος το ένα χιλιοστό και απαντάται μόνο στη Νήσο Χορν, στον Πορθμό Τόρες του Κουίνσλαντ. Το ανακάλυψαν η Δρ. Μπάρμπαρα Μπερ από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και ο καθηγητής Μαρκ Χάρβεϊ από το Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια «αράχνη-δαιμόνιο», στην οποία έδωσαν το όνομα αυτό θέλοντας να τιμήσουν τον Ατένμπορο για το πάθος του για τη Φύση και την ικανότητά του να κάνει τη βιολογία προσβάσιμη σε ολόκληρες γενιές τηλεθεατών, τα τελευταία εξήντα χρόνια.
«Φαντάζομαι ότι [η αράχνη] είναι προσεκτική στην κρίση της, αδίστακτη, σίγουρα υπέροχη και θα την προσέχω σαν θησαυρό», είπε ο 86χρονος φυσιοδίφης, νεώτερος αδελφός του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ατένμπορο, σε ειδική τελετή αποδοχής, στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. «Το να ονομάσει κανείς ένα είδος προς τιμήν μου είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που θα μπορούσα να ζητήσω από οποιαδήποτε επιστημονική κοινότητα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτό.»
Δεν είναι πάντως η πρώτη, αλλά η έκτη φορά που ο Σερ Ατένμπορο και το πλούσιο έργο του αναγνωρίζονται με αυτόν τον τρόπο. Προς τιμήν του ονομάστηκε μεταξύ άλλων το Materpiscis attenboroughi, ένα απολίθωμα ψαριού, το οποίο έζησε πριν από 380 εκατομμύρια χρόνια, ο Ατενμπορόσαυρος, ένα γένος πλησιόσαυρου και το φυτό Nepenthes attenboroughii, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια στις Φιλιππίνες.