Πολιτική
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 10:29

Βούληση Σ. Πέρες για στενότερη διμερή συνεργασία

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί καλό οιωνό», είπε ο κ. Πέρες και έκανε λόγο για συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδέχθηκε το πρωί στις 10.30 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ και υπογραμμίζει τη θέληση και των δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς», τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί καλό οιωνό», είπε από την πλευρά του ο κ. Πέρες και πρόσθεσε: «Πέρα από τη γεωγραφική και φιλοσοφική προσέγγιση μπορούμε να εντάξουμε και την επιστημονική συνεργασία που αποτελεί βάση ανάπτυξης της νέας εποχής».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι Έλληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι με υπέροχη νεολαία» και εκτίμησε ότι «η νέα γενιά είναι εκείνη που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει και να φέρει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα».

Οι δύο πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μετά από την οποία υπήρξε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια του Ισραήλ για το ζήτημα. Παράλληλα, έκανε και στο ποιμαντορικό έργο του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Όπως είπε με τον Ισραηλινό ομόλογό του έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη μέση Ανατολή και στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Παράλληλα επανέλαβε τη θέση της Αθήνας υπέρ μίας βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Παλαιστινιακό, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας όμως, πως ουσιαστική παράμετρος της όποιας λύσης είναι η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ.

Αυτό που έγινε σήμερα, είναι ένας «επιπλέον γάμος» δήλωσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος ευχαριστώντας τον Κάρολο Παπούλια για τα θερμά του λόγια. Στη δηλώσεις του μίλησε για τη σημασία της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. «Θέλουμε ένα κόσμο γεμάτο τουρίστες και όχι τρομοκράτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χθεσινό αιματηρό επεισόδιο στη μεθόριο του Σινά με την Αίγυπτο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2219060 .

Ο κ. Πέρες μίλησε για επιστημονική, πολιτική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρίση. Εσείς, είπε, βλέπετε το ξεκίνημα της κρίσης, εγώ το τέλος. Η κρίση είναι το ξεκίνημα για κάτι νέο, είναι σκληρή για το λαό αλλά καλή για το μέλλον του. Εσείς διαλέξατε το δύσκολο δρόμο για να βγείτε από την κρίση αλλά θα σας οδηγήσει στο μέλλον, ανέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ. Παρατήρησε επίσης ότι η οικονομική κρίση είναι ευρωπαϊκή.

Νωρίτερα, κατά τη διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του Ισραήλ ανέφερε πως βρίσκεται στην Αθήαν για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ισραηλοελληνικές σχέσεις «που να βασίζεται στην πολιτική της ειρήνης, στην πρόοδο της επιστήμης, στις πραγματικές πολιτιστικές ανταλλαγές και στην ανάπτυξη».

«Αυτή η δυναμική ανάπτυξη Ελλάδος-Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Στόχο έχει την καλυτέρευση της ζωής των λαών μας», διαβεβαίωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λίγο μετά τις 12 ο κ. Πέρες συνάντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε και γεύμα εργασίας. Παρόντες στο γεύμα ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από δύο ώρες, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του Ισραήλ θα έχει συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Παπούλιας.

«Μετά τον Κλίντον ο Πέρες. Εβραίοι και Aμερικανοί εποφθαλμιούν τον ορυκτό μας πλούτο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ελληνικής ΑΟΖ, που η γελοία ελλαδική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει. Ας μελετήσει τουλάχιστον την πολιτική του Ισραήλ στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και της παραγωγής», ήταν το καυστικό σχόλιο της Χρυσής Αυγής για την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην ΑΘήνα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ,«η εμβάθυνση της συνεργασίας των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ισραήλ εμπεριέχει ως βασικό συστατικό της στοιχείο τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι λαοί της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτού του είδους τις συμφωνίες που προωθούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών».

«Ο ελληνικός λαός», συμπληρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «πρέπει να καταδικάσει τις συμφωνίες που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική πολεμική συνεργασία της χώρας μας με το κράτος του Ισραήλ, να παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

«Αυτή την περίοδο, όσο αναπτύσσονται οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, τόσο ωφελημένοι μπορούμε να βγούμε. Αρκεί οι σχέσεις να είναι ισότιμες και ομόλογες», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Το πρόγραμμα του Σιμόν Πέρες την Τρίτη και την Τετάρτη

Η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αργότερα ο κ. Πέρες θα μεταβεί στη Βουλή όπου -αφού συναντηθεί με τον πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη- θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με μέλη της εβραικής κοινότητας της Αθήνας και επίσκεψη και γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο θα παραθέσει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί οι δύο πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις επίσημες αντιπροσωπείες τους θα αναχωρήσουν για την Υδρα και θα επιστρέψουν το βράδυ στην Αθήνα.

Ο κ. Πέρες θα αναχωρήσει για το Ισραήλ το πρωί της Πέμπτης.