Κόσμος
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 14:26

Συρία: Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου μετά τις αποσκιρτήσεις

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το υπουργικό συμβούλιο στη Συρία, μετά την αποσκίρτηση του πρωθυπουργού Ριγιάντ Χιτζάμπ, ο οποίος κατήγγειλε το «τρομοκρατικό καθεστώς» της Δαμασκού.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το υπουργικό συμβούλιο στη Συρία, μετά την αποσκίρτηση του πρωθυπουργού Ριγιάντ Χιτζάμπ, ο οποίος κατήγγειλε το «τρομοκρατικό καθεστώς» της Δαμασκού.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι η αποσκίρτηση σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ «καταρρέει από μέσα».

Ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ-Ζούμπι δήλωσε ότι ο Χιτζάμπ δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως για να ανακοινώσει ότι αυτομόλησε, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες για άλλες αποσκιρτήσεις. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει χθες ότι μαζί με τον πρωθυπουργό είχαν αυτομολήσει άλλοι δύο υπουργοί, ενώ ένας τρίτος - ο υπουργός Οικονομικών- συνελήφθη στην προσπάθειά του να αποσκιρτήσει.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός - που διορίστηκε χθες στη θέση του Χιτζάμπ - Ομάρ Γαλαουάντζι ηγήθηκε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί ήταν παρόντες.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών από τους αντάρτες. Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ο στρατός συγκρούστηκε με «τρομοκρατικές ομάδες» σε αρκετές περιοχές, προκαλώντας βαριές απώλειες και θέτοντας υπό τον έλεγχο του δύο αστυνομικά τμήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις από τους 48 Ιρανούς που κρατούνται ως όμηροι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι Ιρανοί, που απήχθησαν από λεωφορείο στη Δαμασκό το Σάββατο, είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι επρόκειτο για σιίτες προσκυνητές.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των ομήρων, αφού υποστηρίζουν «τρομοκρατικές ομάδες» και προμηθεύουν με όπλα τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλι Ακμπάρ Σαλεχί για να συζητήσει την κρίση στην Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ένας Σύρος στρατηγός, συνοδευόμενος από 12 αξιωματικούς, αυτομόλησε και έφτασε στην Τουρκία, όπως και τουλάχιστον χίλιοι πρόσφυγες από τη Συρία τις τελευταίες είκοσι ώρες.

Περίπου είκοσι Σύροι στρατηγοί έχουν αυτομολήσει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχουν παραμείνει όλοι στην Τουρκία, αφού, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ορισμένοι επέστρεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών.

Από χθες Δευτέρα 1.137 Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία και περίπου 50.000 από την αρχή τις κρίσης.