Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 10:50

Σύστημα προστασίας προβάτων από λύκους μέσω... γραπτών μηνυμάτων

Είναι γνωστός ο μύθος του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό, ο οποίος φώναζε για επίθεση λύκων κατά του κοπαδιού του, θέλοντας να κοροϊδέψει τους άλλους βοσκούς που βρίσκονταν γύρω, με αποτέλεσμα να μη σπεύσει κανείς να τον βοηθήσει όταν μία αγέλη λύκων επιτέθηκε στα αλήθεια στα πρόβατά του.

Είναι γνωστός ο μύθος του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό, ο οποίος φώναζε για επίθεση λύκων κατά του κοπαδιού του, θέλοντας να κοροϊδέψει τους άλλους βοσκούς που βρίσκονταν γύρω, με αποτέλεσμα να μη σπεύσει κανείς να τον βοηθήσει όταν μία αγέλη λύκων επιτέθηκε στα αλήθεια στα πρόβατά του. Αν και ο βοσκός της ιστορίας έφταιγε ο ίδιος για το πάθημά του, οι βοσκοί πάντα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το θέμα των επιθέσεων κατά των κοπαδιών τους -πρόβλημα στην επίλυση του οποίου ευελπιστεί να βοηθήσει η τεχνολογία, μέσω ενός συστήματος που δίνει στα ίδια τα πρόβατα τη δυνατότητα να ενημερώνουν για επίθεση λύκου, στέλνοντας μάλιστα γραπτά μηνύματα.

Η ιδέα προήλθε από τον Ζαν Μαρκ Λαντρί, της ελβετικής ομάδας ερευνών πάνω στα σαρκοβόρα, Kora. Ο Λαντρί ειδικεύεται στους λύκους, και αναζητεί μεθόδους που θα μπορούσαν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα ελβετικά κοπάδια, τα οποία κινδυνεύουν από επιθέσεις λύκων που έρχονται από την Ιταλία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συσκευή: ένα κολάρο το οποίο παρακολουθεί το χτύπο της καρδιάς ενός προβάτου, και στέλνει γραπτό μήνυμα στο βοσκό εάν διαπιστώσει άγχος, μέσω της απότομης αύξησης του ρυθμού του.

Τα πρωτότυπα του κολάρου χρησιμοποιούν αισθητήρες αντίστοιχους με αυτούς που χρησιμοποιούν οι δρομείς κατά τις προπονήσεις τους, καθώς και τα συστήματα για ηλικιωμένους, που ενημερώνουν συγγενείς και γιατρούς όταν διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μέχρι τώρα έχουν δοκιμαστεί σε 12 πρόβατα στις Άλπεις, τα οποία, εντός του πλαισίου των δοκιμών, φρόντισαν να «τρομάξουν» δύο λυκόσκυλα.

Το πρόβλημα των επιθέσεων από λύκους είναι έντονο για τους κτηνοτρόφους της Ελβετίας, ειδικά για αυτούς που έχουν μικρά κοπάδια και δεν διαθέτουν τσοπανόσκυλα. Οι επιθέσεις από λύκους είναι πολύ συχνές και ακόμη και αν δεν οδηγούν σε θανάτους προβάτων, δημιουργούν πολλά προβλήματα, καθώς διαλύουν το κοπάδι, με πολλά τρομοκρατημένα πρόβατα να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις για να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη περιοχή, πηδώντας ακόμα και πάνω από φράχτες.

Η κατασκευή των πρώτων κολάρων και εκτενέστερες δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, και, πέρα από την αποστολή μηνυμάτων, ο Λαντρί διερευνά επιπλέον μεθόδους που πιθανόν να δώσουν στα πρόβατα τη δυνατότητα ακόμα και να... αντιμετωπίσουν τους λύκους: αντί για τσιπ που στέλνει μηνύματα, το κολάρο θα μπορούσε να εφοδιαστεί με συσκευή που βγάζει ήχο εξαιρετικά ενοχλητικό για τους λύκους, ή θα μπορούσε να ψεκάζει χημικές ουσίες που θα τρομάζουν και γενικότερα θα απωθούν τα επικίνδυνα ζώα. Η ευρεία χρήση των κολάρων, εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ξεκινήσει το 2013.

Παρεμφερές σύστημα είχε αναπτύξει και ο Εράρντ Λουβ, Νοτιοαφρικανός βοσκός, ο οποίος είχε δέσει κινητά τηλέφωνα στους λαιμούς των προβάτων του, τα οποία ενεργοποιούνταν και τον καλούσαν όταν τα πρόβατα άρχιζαν να τρέχουν λόγω εμφάνισης ζωοκλεφτών.