Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στους Ιρανούς που κρατούνται όμηροι στη Συρία περιλαμβάνονται και «απόστρατοι» Φρουροί της Επανάστασης, καθώς και στρατιωτικοί.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στους Ιρανούς που κρατούνται όμηροι στη Συρία περιλαμβάνονται και «απόστρατοι» Φρουροί της Επανάστασης, καθώς και στρατιωτικοί.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είχαν πλέον στρατιωτικό ρόλο και βρίσκονταν στη Συρία για προσκύνημα, όταν πιάστηκαν όμηροι το Σάββατο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει τη συνεργασία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την απελευθέρωση των ομήρων. Σε επιστολή που δημοσιοποίησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης Αχμαντιντεζάντ εκφράζει «την πολύ μεγάλη ανησυχία» της Τεχεράνης για την τύχη των 48 Ιρανών που απήχθησαν το Σάββατο στη Συρία και των ακόμη επτά Ιρανών πολιτών, μελών της Ερυθράς Ημισελήνου που απήχθησαν στη Λιβύη στα τέλη Ιουλίου.
Υπενθυμίζοντας ότι οι μαχητές του αποσπάσματος Αλ-Μπάραα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανέλαβαν την ευθύνη για την απαγωγή των 48 Ιρανών και δήλωσαν ότι τρεις μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ, ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προσθέτει: «Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απαγωγείς απείλησαν να σκοτώσουν τις προσεχείς ώρες τους εναπομείναντες κρατούμενους».
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, οι 48 όμηροι που απήχθησαν το Σάββατο είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ισλαμικού καθεστώτος και όχι σιίτες προσκυνητές, όπως δήλωνε το Ιράν.
Την ίδια ώρα, οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μπασάρ αλ Ασαντ συνεχίζονται στο Χαλέπι. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικαθεστωτικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην περιοχή Σαλαχεντίν, ένα από τα μέτωπα των βίαιων συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.
Πηγή των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στην λιβανική τηλεόραση Αλ-Μανάρ πως ο στρατός ελέγχει την περιοχή αυτή.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τους βίαιους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στο Χαλέπι, αναφερόμενη σε δορυφορικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι φωτογραφίες δείχνουν στο Χαλέπι και στη γειτονική μικρή πόλη Αναντάν περισσότερους από 600 κρατήρες που έχουν σχηματιστεί από οβίδες του πυροβολικού και αποδεικνύουν τη μεγάλης έκτασης βία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
«Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις δύο εμπόλεμες πλευρές: όλες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων θα τεκμηριώνονται ώστε να ζητηθούν ευθύνες από τους δράστες», επισημαίνει ο Κριστόφ Κοετί, υπεύθυνος της οργάνωσης για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στις 31 Ιουλίου, δείχνουν κρατήρες από οβίδες κοντά σε κατοικημένη ζώνη στο Αναντάν.
«Ο συριακός στρατός και οι μαχητές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εφαρμόζουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους που απαγορεύουν την χρήση μεθόδων και όπλων που δεν διαχωρίζουν τους στρατιωτικούς στόχους».
Σε παράλληλες εξελίξεις, ομάδα Σύρων ανταρτών ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε Ρώσο στρατηγό, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος στο συριακό υπουργείο Αμυνας, σε επιχείρηση στην περιοχή Γκούτα στα περίχωρα της Δαμασκού.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς το Reuters η οργάνωση, η οποία αυτοαποκαλείται «Γεράκια-Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων», αναφέρει ότι το όνομα του Ρώσου στρατηγού είναι Βλαντίμιρ Πετρόβιτς Κοσιόφ. Στο βίντεο οι αντάρτες δείχνουν αντίγραφο της ταυτότητας που τού είχε δώσει ο συριακός στρατός.
To ρωσικό υπουργείο Εξωετρικλών πάντως διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «κατάφωρο ψέμα». Σύμφωνα με το Itar-Tass, στρατιωτικός ονόματι Βλαντιμίρ Κουζέγιεφ συναντήθηκε με Ρώσους δημοσιογράφους στο υπουργείο και τους είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαι σώος και αβλαβής».
Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότιη Γαλλία θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση, σε επίπεδο υπουργών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την 30ή Αυγούστου η οποία θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.
«Με τη σύγκληση των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γαλλία επιθυμεί να επιδείξει την υποστήριξή της στο συριακό λαό, τις εντεινόμενες ανησυχίες της για την περιφερειακή σταθερότητα και την επιμονή της για μια μετάβαση προς ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό σύστημα» στη Συρία, ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση.
Η Γαλλία ασκεί την μηνιαία, κυλιόμενη προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ τον Αύγουστο.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιορδανίας Σάμεχ Μέιταχ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε την Δευτέρα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση, βρίσκεται σε ιορδανικό έδαφος, χωρίς να αποκαλύψει πού ακριβώς.