Κόσμος
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 14:50

Αφγανιστάν: Τρεις στρατιώτες του ΝΑΤΟ νεκροί σε επίθεση

Τρεις στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν σε επίθεση, όπως ανακοίνωσε η συμμαχία. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, επρόκειτο για διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Κουνάρ.

Τρεις στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν σε επίθεση, όπως ανακοίνωσε η συμμαχία. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, επρόκειτο για διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Κουνάρ.

«Δύο βομβιστές αυτοκτονίας έβαλαν σήμερα το πρωί στόχο Αμερικανούς στρατιώτες, συμβούλους, που περπατούσαν από την παρακείμενη βάση τους προς το κτήριο του κυβερνήτη» του Κουνάρ, δήλωσε ο Αϊβάζ Μοχάμαντ Ναζίρι, ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας αυτής. Ένας Αφγανός σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός των αμάχων που τραυματίσθηκαν ή σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν εξαιτίας της σύγκρουσης στη χώρα μειώθηκε κατά 15% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με τους έξι πρώτους μήνες του 2011.

Η μείωση αυτή «ανατρέπει την τάση για αύξηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων που υπήρχε τα πέντε τελευταία χρόνια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την UNAMA, 1.145 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.954 τραυματίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 30 Ιουνίου 2012, δηλαδή τα θύματα έφτασαν συνολικά τα 3.099, έναντι 3.654 -από τα οποία 1.510 νεκροί- κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Γυναίκες και παιδιά αποτελούν το 30% των απωλειών (925 νεκροί ή τραυματίες). Ο αριθμός των εκτοπισμένων (114.900) εξαιτίας της σύγκρουσης αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο.

Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για το 80% των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, έναντι 10% για τις κυβερνητικές και τις ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με την UNAMA, η οποία δεν μπόρεσε να αποδώσει σε κάποια από τις δύο πλευρές την ευθύνη για το θάνατο του υπόλοιπου 10%.

Πολλές είναι οι αιτίες που εξηγούν τη μείωση του αριθμού των θυμάτων, μεταξύ των οποίων «η εξασθένηση των αντικυβερνητικών δυνάμεων», παρατηρεί η UNAMA.

Ο τελευταίος χειμώνας του Αφγανιστάν, που ήταν «ασυνήθιστα δριμύς» και «περιόρισε τις κινήσεις και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των εξεγερμένων» κατά το πρώτο τρίμηνο, συνέβαλε επίσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εσωτερικές διενέξεις στην εξέγερση είναι επίσης μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ