Κάποιες από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους για smartphones είναι αυτές για GPS, καθώς έδιναν τη δυνατότητα χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας σε μεγάλη μερίδα κόσμου, που δεν είχε πρόσβαση σε εξειδικευμένες συσκευές.
Κάποιες από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους για smartphones είναι αυτές για GPS, καθώς έδιναν τη δυνατότητα χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας σε μεγάλη μερίδα κόσμου, που δεν είχε πρόσβαση σε εξειδικευμένες συσκευές. Ωστόσο, η έρευνα τριών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ -Μίρκο Μουσολέσι, Μάνλιο Ντομένικο και Αντόνιο Λίμα-, που κέρδισε το φετινό Nokia Mobile Data Challenge δίνει νέο χαρακτήρα σε αυτή τη χρήση των smartphones, καθώς ο αλγόριθμος που ανέπτυξαν μπορεί να... προβλέψει προς τα πού ακριβώς θα κινηθεί ο κάτοχος της συσκευής εντός των επομένων 24 ωρών, με μέση απόκλιση 20 μέτρων.
Αλγόριθμοι πρόβλεψης κινήσεων έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν συγκεκριμένες ρουτίνες/μοτίβα σε βάθος χρόνου, ωστόσο δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε πιθανές αλλαγές σε αυτού του είδους τις ρουτίνες. Οι τρεις ερευνητές έλυσαν αυτό το πρόβλημα συνδυάζοντας τα δεδομένα κινήσεων από τα smartphones των συμμετεχόντων με αντίστοιχα δεδομένα από τα τηλέφωνα φίλων τους (ατόμων που είχαν στους τηλεφωνικούς καταλόγους). Αντιπαραβάλλοντας τις κινήσεις κάποιου με αυτές των επαφών του, ο αλγόριθμος είναι σε θέση να προβλέψει προς ποιο προορισμό κατευθύνεται.
Πρόκειται για μία τεχνολογία που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, καθώς οι πιθανές εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή και δραστηριότητα παρουσιάζονται πάρα πολλές: μία από αυτές είναι η χρήση της από την αστυνομία, καθώς οι αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο αλγόριθμο για να εντοπίσουν τα μοτίβα κίνησης που αναμένεται να ακολουθήσει κάποιος που καταδιώκεται για κάποιο έγκλημα και πρακτικά να προβλέψει τις κινήσεις του προκειμένου να τον αναχαιτίσει- ή, σε μία πολύ «προχωρημένη» εκδοχή του σεναρίου της γνωστής ταινίας επιστημονικής φαντασίας, «Minority Report», ή της τηλεοπτικής σειράς «Person of Interest», ενδεχομένως και να προβλέψει εγκλήματα, καθώς θα εντοπίζει μοτίβα κινήσεων που οδηγούν σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας του κοινού, καθώς τέτοιου είδους προβλέψεις θα σημαίνουν πως ο αλγόριθμος θα πρέπει να παρακολουθεί τα τηλέφωνα ανθρώπων για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν (ή όχι) υποψίες.
Στο πιο κοντινό μέλλον πάντως, ο συγκεκριμένος αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί μάλλον για σκοπούς εμπορίου/marketing, όπως οι στοχευμένες διαφημίσεις, που ανιχνεύουν το περιεχόμενο των email και το ιστορικό περιήγησης στο Ίντερνετ, καθώς. εάν είναι δυνατή η πρόβλεψη των κινήσεων, θα μπορούν να προβλεφθούν και οι καταναλωτικές/ αγοραστικές επιλογές που θα χρειαστεί να κάνει ο κάτοχος του τηλεφώνου.