Κοινωνία
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 17:15

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Κορινθία και Αγιον Όρος

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών στην Αρκαδία και στην Κορινθία, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Δομοκό και Αγιον Όρος, όπου το πρωί απειλήθηκε η Ουρανούπολη.

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών τόσο στην Αρκαδία, όσο και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Σοβαρότερη κρίνεται η αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει σημειωθεί στην περιοχή Μαλλωτά και Παλαιόχουνη, στην Αρκαδία.

Στη περιοχή παραμένουν και επιχειρούν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες, δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας και εθελοντικές ομάδες προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν από αέρος μέχρι τη δύση του ηλίου τέσσερα αεροσκάφη PZL, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson.

Την ίδια ώρα, προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης ο 45χρονος συλληφθείς, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη που πραγματοποιείται στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για τον συντονισμό της κατάσβεσης των πυρκαγιών στους δύο νομούς.

Αύριο Παρασκευή, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της περιφέρειας, στην Τρίπολη, ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την αποτίμηση της καταστροφής και τον συντονισμό των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά και την ανάταξη της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά κηρύχθηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Αγιον Όρος

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στο Αγιον Όρος, η οποία το πρωί απείλησε τον οικισμό της Ουρανούπολης. Το πύρινο μέτωπο ξεκινά από το Αγιο Όρος κι εκτείνεται ως την Κομίτσα, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τις προσπάθειες των οποίων, όμως, εμποδίζει το δύσβατο της περιοχής.

Λόγω των διαστάσεων που πήρε η πυρκαγιά, νωρίς το πρωί, δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού της Ουρανούπολης και γειτονικών οικισμών, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και ξενοδοχεία της περιοχής. Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατόπιν αιτήματος του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στάχτη έγιναν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες στην περιοχή περιμετρικά της Ουρανούπολης Χαλκιδικής.

«Ψυχραιμία» συνέστησε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση, συντονισμός και οι πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των Αρχών», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους επισκέπτες στην Ουρανούπολη, καθώς και στα Νέα Ρόδα και την Τρυπητή έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Είχε προηγηθεί έκκληση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους πολίτες να μην κινούνται προς την Ουρανούπολη, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Την περιοχή της Ουρανούπολης επισκέφθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής την βουλευτή Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Κώστα Γκοντίνο. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της Πυροσβεστικής για την έκταση και την πορεία της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε «ελλιπή προληπτικά μέτρα», γενικότερα στον νομό Χαλκιδικής, που, όπως σημείωσαν, τον καθιστούν ευάλωτο σε τυχαίες ή εκ προθέσεως πυρκαγιές και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους πληγέντες.

Πύρινο μέτωπο και στη Δομοκό

Αλλη μία πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο Νεοχώρι Δομοκού, όπου επιχειρούν 26 πυρστες με 11 οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Δρακόνα Χανίων.

ΣΥΝ: Ανέτοιμος για άλλη μια χρονιά ο κρατικός μηχανισμός

Mε αφορμή τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη το τμήμα Περιβάλλοντος-Οικολογίας του ΣΥΝ επισήμανε με ανακοίνωσή του τις ελλείψεις όσον αφορά στη δασοπροστασία και στα μέσα πυρόσβεσης. Όπως τονίζει ο Συνασπισμός, «για άλλη μια χρονιά ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας πυρόσβεσης λόγω των ελλείψεων στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, της συντήρησης των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού γενικότερα, της διαχρονικής υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, της μη αξιοποίησης του εθελοντικού δυναμικού, καθώς και της υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία των αστικών δασών».

Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «καταστροφική» τη δασική πολιτική των τελευταίων χρόνων, που όπως υποστηρίζει, «έβλεπε τα δάση ως οικόπεδα και όχι ως μια φυσική κληρονομιά», ενώ κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» όσον αφορά στο μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τονίζει επίσης ότι είτε οι πυρκαγιές είναι τυχαίες είτε εκ προθέσεως, το μέγεθος των καταστροφών εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη δασοπροστασία, όπου η πρόληψη πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση. «Πρόληψη δεν είναι μόνο τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά κυρίως τα νομικού χαρακτήρα μέτρα, που οφείλουν να ορίζουν το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασών», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η προστασία των περιβαλλοντικών πόρων και αγαθών είναι επιτακτική ανάγκη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ