Κόσμος
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 10:55

Μετά την Ινδία στο Πακιστάν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Σειρά συνομιλιών με την ηγεσία του Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ άρχισε σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος που έφθασε στο Ισλαμαμπάντ αργά το βράδυ από το Νέο Δελχί όπου είχε αντίστοιχες συνομιλίες με την ινδική ηγεσία, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της χώρας, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ και το στρατηγό Μοχαμάντ Αζίζ, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Αρκετές πακιστανικές εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι η πακιστανική πλευρά ζητά «σαφείς εγγυήσεις» ότι η Ινδία δεν θα εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε κίνηση των αυτονομιστών στο ινδικό τμήμα στο Κασμίρ ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση, μόλις αυτή εκτονωθεί.

Η Ινδία απέρριψε πρόταση του Πακιστάν να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές και από τις δύο πλευρές της Γραμμής Ελέγχου που διαχωρίζει το διαφιλονικούμενο κράτος των Ιμαλαϊων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ράμσφελντ συζήτησε στο Νέο Δελχί με Ινδούς αξιωματούχος το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν όργανα ανίχνευσης για να παρακολουθούνται και να ελέγχονται οι διεισδύσεις φανατικών ισλαμιστών στο ινδικό Κασμίρ.